Prenehanje kajenja – dober razlog za opustitev kajenja in zdravo življenje

opustite kajenje in dobre razloge, da opustite kajenje in vodite bolj zdravo življenje

Prenehanje kajenja bo izboljšalo vaš videz, saj boste zmanjšali znake prezgodnjega staranja. Te povzročajo predvsem toksini iz tobačnega dima. Večina znanstvenikov in zdravnikov tudi sumi, da dolgotrajno kajenje tudi hitreje naguba kožo, ker napade kolagen. Zobje trpijo tudi zaradi cigaret, saj jih ti obarvajo zaradi rumenih madežev. To se sčasoma zgodi zaradi nikotina, ki je povezan tudi z boleznijo dlesni. V nekaterih primerih celo tobaku “dolgujemo”, da nam odpadejo zobje. Če se torej znebimo tega, se lahko veselimo bolj zdravega življenja, lepših nasmehov in svežega diha. Tudi opustitev cigaret vam bo pomagala obnoviti okus in vonj, zaradi katerih tobačne kemikalije povzročijo dolgočasje. Torej, spodaj je seznam razlogov, ki bi vam lahko pomagali za vedno prenehati.

Zakaj bi nehali kaditi?

Ženska roka vztrajno kaže proti zavitku cigaret na prostem

Ko prenehate kaditi, osvežite svojo naravno polt, medtem ko se splošno stanje vaših kožnih celic izboljša, saj absorbirajo več kisika in hranil. Izboljša tudi stanje oči, saj imajo verižni kadilci pogosto rdeč in utrujen videz zaradi stalne izpostavljenosti dimu. Na primer, ljudje, ki trpijo zaradi suhih oči, se tudi po prenehanju kajenja počutijo bolje. Zavrnitev cigaret vodi tudi k večji telesni energiji. V nekaj tednih po prenehanju slabe navade se zmogljivost pljuč poveča do 10%. Prenehanje kajenja vodi tudi v zvišanje ravni kisika v krvi, zaradi česar se telo lažje počasi utrudi. Izboljša tudi obdelovalnost, saj količina kisika poveča koncentracijo in spomin.

Kajenje cigaret povzroča nizko zmogljivost pljuč, zasoplost pa vodi do zdravil

Ena študija je tudi pokazala, da so nekadilci trikrat privlačnejši partnerji kot kadilci. Posledično se plodnost in možnosti za zdravega otroka celo izboljšajo. Kakšen boljši razlog za opustitev kajenja? Obstaja veliko dokazov, da je vdihavanje tobačnega dima strupeno in rakotvorno. Zažgane cigarete vsebujejo svinec, cianid in amoniak ter številne druge sestavine, ki lahko resno poškodujejo naše zdravje in povzročijo raka. Zmanjšanje števila cigaret je koristno tako za kadilce kot za tiste okoli vas. Torej, tukaj je nekaj ključnih razlogov in zakaj bi morali opustiti kajenje.

Izboljšani okusni receptorji

kuhar s klobukom in belim predpasnikom kadi cigareto

Vonj in grenak okus cigarete lahko prevladata nad okusom drugih živil. Kadilci imajo tudi vedno manj občutljive okuse na jeziku kot ljudje, ki ne kadijo, kaj bi torej naše življenje, če ne bi mogli v celoti uživati ​​v neskončni raznolikosti in aromi hrane?

Oblačila in lasje bolje dišijo

ženska zaradi cigaretnega dima in slabega vonja po kajenju zavoha karirano srajco

Cigaretni dim ima močan vonj, zaradi katerega naša oblačila in lasje smrdijo še dolgo po tem, ko je cigareta ugasnila. Na srečo se kajenje v teh dneh v večini javnih površin, barov in diskotek ne povrne. To daje torej še eno točko za opustitev kajenja, ki vam lahko prihrani neprijeten vonj.

Zdrava družina in prijatelji

par leži v postelji in moški kadi cigareto, ki jo ženska moti

Pasivno kajenje povzroča bolezni in prezgodnjo smrt pri otrocih in odraslih, ki ne kadijo. Zlasti izpostavljenost pasivnemu kajenju pri dojenčkih in otrocih lahko povzroči pljučni rak, bolezni srca in okužbe dihal ter poslabša obstoječe simptome astme.

Bolj zdravi hišni ljubljenčki

črno -beli pes z uhanom s klobukom in prižgano cigareto v ustih

Ameriško združenje za preprečevanje surovosti do živali (ASPCA) na podlagi številnih raziskovalnih študij navaja tobačni dim kot škodljiv strup za hišne ljubljenčke. Na primer, ena taka študija je pokazala, da so mačke, ki živijo s kadilci, dvakrat pogosteje zbolele za malignimi limfomi. Druga študija na državni univerzi Colorado je pokazala večjo pojavnost tumorjev v nosu in raka sinusov pri psih, ki živijo v domu s kadilci.

Več denarja za proračun

cigarete zvite v bankovec za 20 evrov s prižganim ogorkom

Ko kadilci količino, ki jo dnevno porabijo za cigarete, pomnožijo s 365 (število dni v letu), je lahko vsota presenečenje. To je ogromno denarja, ki bi ga lahko vsako leto porabili za druge stvari: račune, hobije, počitnice, šolnino itd. Zdravstvene koristi opuščanja kajenja pa pomenijo, da boste tudi v prihodnje prihranili denar za zdravstvene stroške..

Močnejše kosti

Noge s kostmi, prikazane kot rentgen na treningu tekalne steze v telovadnici

Nekatere raziskave so pokazale neposredno povezavo med uživanjem tobaka in zmanjšano gostoto kosti. Večina raziskav o učinkih kajenja kaže tudi na to, da kajenje poveča tveganje za zlom.

Boljši spanec

ženska iztegne roke, ko se zbudi v postelji z belimi rjuhami

Vsako noč se telo kadilca očisti nikotina, kar vodi v nespečnost. Raziskave so pokazale, da kadilci štirikrat pogosteje kot nekadilci postanejo nemirni po nočnem spanju. Ljudje, ki kadijo, na splošno manj časa preživijo v globokem spanju in več časa v pol spanju kot nekadilci.

Prenehajte kaditi za bolj bele zobe

cigaretni dim prihaja iz pacientovih ust pri zobozdravniku

Katran v cigaretah obarva zobe rumeno ali rjavo. Ko prenehate kaditi, do razbarvanja morda ne bo več prišlo. Ker je naš nasmeh znak našega splošnega stanja, k temu veliko prispeva zdrav način življenja brez vdihavanja cigaretnega dima.

Zmanjšajte tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

naj vam zdravnik pregleda srce in preneha kaditi

Kadilci dvakrat pogosteje umrejo zaradi srčnih napadov in imajo več kapi kot nekadilci. Toda le eno leto po opustitvi kajenja je tveganje za nastanek koronarne arterijske bolezni za polovico večje kot pri daljšem kadilcu. Pet do 15 let po opustitvi se tveganje za možgansko kap zmanjša na tveganje nekadilca.

Zmanjšano tveganje za pljučni in drugi rak

Pepelnik v obliki pljuč s cigareto

Kajenje povečuje tveganje za nastanek številnih vrst raka, ne le za pljučnega. Vendar pa je deset let po opustitvi kajenja smrtnost zaradi pljučnega raka približno polovica smrti pri dolgotrajnem kadilcu. Slabi obeti za raka ust, grla, požiralnika, mehurja, materničnega vratu in trebušne slinavke se prav tako zmanjšujejo po prenehanju.

Manj gub

ženska z ruto in tobačno cigareto zunaj poleti

Kot že omenjeno zgoraj, lahko kajenje pospeši proces staranja kože osebe, kar vodi do več gub. Cigarete vplivajo na pretok krvi v kožo in poškodujejo kolagen in elastin, ki sestavljajo vlakna, ki koži dajejo čvrstost in prožnost.

Omejena svoboda

cigaretni dim in znaki za ustavitev skupaj kot signal za prenehanje kajenja

Pogosto, ko želi oseba prižgati cigareto na javnem prostoru, je ta omejena na določeno območje, stran od dogodkov in drugih ljudi. Mnoge zvezne dežele in mesta so uvedle tudi prepoved kajenja na javnih površinah.

Boljše možnosti za iskanje partnerja in zanositev

moški in ženska spita skupaj v postelji z budilko in očali na nočni omarici

Oblačila in lasje, ki smrdijo po cigaretnem dimu, lahko na prvi zmenek naredijo res slab vtis. Zaradi porumenelih zob in prstov ter nadležnega kašlja, ki ga pogosto povzroča kajenje, bi lahko tako hitro izginile možnosti za drugi zmenek. Kajenje vpliva na plodnost in moško moč. Raziskave so pokazale, da je pri ženskah za 40 odstotkov manj možnosti zanositve, če kadijo. Kadilnice imajo tudi večjo pojavnost neplodnosti. Tudi moški, ki kadijo cigarete, imajo manjše število semenčic in nenormalne sperme kot tisti, ki v krvi nimajo toksinov iz tobaka.

oče kadi cigare sredi narave z vozičkom v retro slogu

Ne prenehanje kajenja poveča tveganje matere za potencialno resne zaplete. Raziskave kažejo, da imajo ženske, ki kadijo med nosečnostjo, trikrat večjo verjetnost, da bodo rodile otroka z nizko porodno težo. Več cigaret je kadilo med nosečnostjo, večje je tveganje za perinatalno smrtnost pri novorojenčkih. (Mrtvorojenstvo ali smrt v prvih štirih tednih življenja).

Vztrajnost pri treningu

trening brez kajenja za večjo vzdržljivost s fitnesom brez cigaretnega dima

Kajenje doda ogljikov monoksid v kri osebe, kar zmanjša sposobnost prenosa kisika. To pomeni, da telesne celice, srce in pljuča prejmejo manj kisika. Zmanjšanje vsebnosti kisika otežuje udeležbo v športu ali plezanje po stopnicah. Zaradi tega je priporočljivo, da pred ali po vadbi ne vdihavate cigaretnega dima.

Zmanjšajte kašelj in piskanje

moški kašlja zaradi opuščanja cigaret je dobra odločitev

Mnogi ljudje, ki kadijo, doživljajo pretiran kašelj in piskanje. En do devet mesecev po prenehanju kajenja se zmanjšajo te in s tem tudi zasoplost. Cilije pljuč, ki so drobne lasaste strukture, začnejo znova pravilno delovati. Ti organi pomagajo pri obvladovanju sluzi, čistijo pljuča in zmanjšujejo tveganje za okužbo.

Da bi bil zgled

nasmeh srečne družine z otroki

Otroci pogosto posnemajo, kaj počnejo njihovi starši in bratje in sestre. Raziskave so pokazale, da otroci, ki kadijo, veliko pogosteje sami postanejo kadilci. Če pa oba starša nehata kaditi, se verjetnost, da bodo njihovi otroci redno kadili, zmanjša za približno 40 odstotkov.

Zdravo in dolgo življenje

sončni zahod na morju, ki ga vidi ženska s športnimi oblačili

Glede na razliko v pričakovani življenjski dobi med kadilci in nekadilci vsaka cigareta ustreza 11-minutnemu premoru v življenju. To je čas, ki ga lahko človek preživi z družino in prijatelji v svojih zlatih letih. Pomembno pa je, da se sami odločite, da boste prenehali kaditi. Mnogi ljudje imajo glede tega mešane občutke. Normalno je, da težko prenehate kaditi in še naprej uživate tobak.