Zberite in uporabite odpadlo jesensko listje na vrtu: 5 praktičnih nasvetov

Padajte listje na vrtu, nabirajte nasvete

Ko drevesa in grmovje odvržejo vedno več listov, je končno jesen. Medtem ko pisani jesenski listi septembra krasijo vrt, jih lahko do oktobra in novembra naberejo toliko, da obstaja nevarnost zdrsa po pločnikih. Na tej točki se mnogi lastniki vrtov odločijo odstraniti listje. Menimo, da je to škoda, ker so lahko tudi posušeni listi zelo koristni. Priporočamo: Zberite liste in jih ponovno uporabite. V članku razkrivamo, za kaj lahko zbrane jesenske liste uporabimo na vrtu!

Kaj storiti z jesenskimi listi na vrtu?

grablje za jesensko listje zbirajo nasvete za recikliranje

Padajoče listje je naraven pojav padca, ki se mu ni mogoče izogniti. Toda to ni pomanjkljivost, saj lahko jesensko listje najde praktično uporabo na vrtu. V nadaljevanju vam ponujamo 5 koristnih nasvetov, kako lahko uporabite odpadle jesenske liste, namesto da jih zavržete s smeti.

1. Jesenske liste pokosite na travniku

kosite liste kosilnica kosilnica

Kdor ima travnik na vrtu, je zagotovo že večkrat motilo padlo jesensko listje. Ti skoraj v celoti pokrivajo čudovito trato, zato se morate temu izogibati. Če pa nimate dovolj časa za vrt, lahko kosilnico preprosto kosite in kosite liste na trati enkrat tedensko. Kosilnico nastavite na najvišjo višino košnje in pokosite listje. Travnik dobi lep videz in odrezano listje se spremeni v uporaben balzam za zemljo, ki ščiti tla skozi zimo.

2. Naredite listni kompost

Odpadno listje drobljenje listja mulčenje

Z odpadlim jesenskim listjem na vrtu lahko napolnite zaboj za kompost in sami naredite uporaben kompost za listje. To naredite tako, da jesenske liste zmešate z odrezki trate in razrezanim materialom, da pospešite gnitje v posodi. Poleg tega morajo biti listi vlažni, nikakor pa ne mokri. Enkrat na mesec obrnite posodo za kompost, tako da vsebina dobi dovolj kisika, na koncu bo prišlo do dobrega komposta, ki se bo odlično ujemal z nekaterimi rastlinami, cvetjem in trato.

3. Mulčenje z jesenskimi listi

listi mulčijo jesenske vrtne nasvete

Če je vaš vrt velik in je na voljo veliko jesenskega listja, je uporaba kot zastirka odlična alternativa odstranjevanju. Liste najprej zberite z vrtljivo kosilnico, nato jih nasekljajte in jih uporabite za mulčenje rastlin in gredic. Debelina sloja mulčenja mora biti debela 5-7 centimetrov. Listna zastirka je dobra za rastline in je čudovito primerna za tiste rastline, ki naravno rastejo v gozdovih ali na robu gozda.

4. Zberite liste in jih shranite za pomlad

nabiranje listov na vrtu izdelava komposta

Spomladi in poleti je običajno težko najti dovolj materiala za kompostiranje za kompostnik. Jesenske liste lahko zato zberete na vrtu, jih položite v vreče in pozimi shranite na hladnem in suhem mestu ter zaščiteni pred svetlobo. Tako boste imeli naslednje leto naravni material za kompostiranje.

5. Toplotna izolacija z jesenskimi listi

recikliraj liste listne vreče toplotno izolacijska vrtna vrtna uta

Ali ste vedeli, da so jesenski listi popolni kot toplotna izolacija? Da, s suhimi listi lahko hladne predele, kot je vrtna lopa, zaščitite pred mrazom. V ta namen je treba liste zbrati suhe in tesno zapakirati v vrečke. Več listov, tem bolje. Nato preprosto shranite vreče z listi v hladno vrtno lopo in bo ostalo toplo.