Sajenje pastinaka – korenovka, ki je podcenjena

pastinak nasveti za nego vrtne zelenjave

To Posadite pastinak je zelo dobra odločitev. Pastinak je korenovka, ki je po krivici zavržena in velja za zelenjavo, ki je ni vredno jesti. Njegov sladek okus zagotavlja, da ga lahko zaužijemo samostojno in brez druge zelenjave ali prilog. Pastinak lahko skuhamo, prepražimo, pečemo, pražimo in porabimo kot pire. Prav tako je zelo dober okus v kombinaciji s krompirjem.

Sajenje pastinaka – zelenjava sladkega okusa

nasveti nega vrta pastinak zelenjava bela zemlja

Če iščete zelenjavo, ki zelo dobro prenese mraz, potem je sajenje pastinaka res zelo dobra ideja. Sladkoten okus dobi z zmrzaljo. V smislu skladiščenja pastinak sploh ni zahteven. Vse, kar potrebuje, je hladen in vlažen prostor, kjer ga lahko shranite več mesecev. Druga možnost je, da pastinak pustite v tleh, dokler ne pride čas za pripravo okusne jesenske ali zimske jedi.

Rastlina in nega za pastinak

pastinak rastline vedro korenovka lesni sod

Za sajenje pastinaka izberite sončno ali delno zasenčeno mesto. Tako kot pri korenju je tudi pri teh koreninah pomembno, da zemljo ustrezno pripravijo, kar je treba narediti nekaj tednov pred setvijo. V ta namen ga je treba dobro zrahljati in na globini približno 45 cm. Zmešajte pesek in fin kompost. Odstranite tudi grudice in kamne iz zemlje.

Posadite pastinak in ohladite zemljo

Rezano koreninsko zelenjavo solatno ploščo vrtno posteljo gojimo

Semena posejte približno centimeter globoko in pustite razmik približno 2,5 cm. Pri redčenju razdaljo povečajte na približno 7,5 cm. Vaša naslednja naloga po sajenju pastinaka je ohraniti zemljo vlažno in brez plevela. Pri tem vam lahko pomaga redno mulčenje. Rastline tudi redno preverjajte glede škodljivcev in se jih čim prej znebite. Vedno začnite z najlažjim zdravilom.

Sajenje pastinaka – žetev in skladiščenje

obiranje rastlin pastinaka korenovka vedro les

Po sajenju pastinaka je treba počakati, da zorijo. To običajno traja od 90 do 130 dni. Preprosto previdno izkopajte zemljo za žetev. Najbolje je, da uporabite majhno lopato ali vilice. Za shranjevanje imate dve možnosti: bodisi ga shranite na hladnem in vlažnem mestu, kot je že omenjeno. Ali pa lahko pastinak pustite pozimi v tleh (v blagi zimi), potem pa morate tla pokriti s 30 cm debelo plastjo sena ali slame. Uporabljajo se za izolacijo in preprečujejo zmrzovanje tal pod njimi. Da bi pastinak še vedno našli tudi po sneženju, bi bila prednost, če kraje označite s palicami ali drugimi pripomočki. Kakorkoli, pastinak je treba pobrati, preden zemlja zmrzne.

Tako kot pesa je tudi pastinak korenovka

okusite sladko korenovko rdeče pese

Kremna juha iz pastinaka in cvetače

Kremna juha Cvetača pastinak Idea kuhalna žlica