Tekoča voda kot domače zdravilo za začetno zdravljenje opeklin

Nove raziskave so pokazale, da je tekoča voda najboljše začetno zdravljenje za otroka pri hlajenju opeklin. Raziskovalci so tudi ugotovili, da to preprosto domače zdravilo zmanjša možnosti kožnega presadka in lahko pospeši celjenje. Manjša je tudi verjetnost, da bo treba mlado opeklino hospitalizirati ali operirati.

Kot zdravilo uporabite tekočo vodo

opečene prste postavite pod tekočo vodo

"Če je otrok opečen, mora biti prvi potek zdravljenja 20 minut s hladno tekočo vodo." Tako trdi soavtor študije, doktor Bronwyn R. Griffin. "Hladna tekoča voda je najučinkovitejša takoj po opeklini. Vendar pa obstajajo dokazi, da bi lahko bil koristen do tri ure po poškodbi."

zdravnik bolniku opeče roko

Predvsem študija kaže, da so se otroci, ki so prejeli ustrezno prvo pomoč z vsaj 20 -minutnim hlajenjem s tekočo vodo, zmanjšali za več kot 40 odstotkov pri otrocih, ki so prejeli kožne presadke. Zagotavljanje kakršne koli količine je bilo povezano s 35,8 -odstotnim zmanjšanjem verjetnosti hospitalizacije in 42,4 -odstotnim zmanjšanjem verjetnosti zdravljenja v operacijski dvorani.

proti bolečinam ali opeklinam na kožo nanesite kremo za kožo

Pri bolnikih, ki niso potrebovali presaditve, je bila hitrost celjenja hitrejša z dajanjem hladne tekoče vode. To je pomembno, ker hitrejše celjenje po mnenju avtorjev zmanjšuje tveganje za nastanek brazgotin. Rezultati študije potrjujejo, da so bile opekline, zdravljene na ta način, bolje od tistih, ki niso prejele prve pomoči ali nadomestile s hladno tekočo vodo. To bi bili na primer aloe vera, geli, obkladki, zobna pasta, maslo ali celo beljak.

rezultate raziskav

hladna tekoča voda kot domače zdravilo za opekline

V študiji so raziskovalci analizirali zdravljenje 2.495 otrok v otroški bolnišnici s povprečno starostjo dveh let. Bolnike v študijski skupini smo najpogosteje zdravili zaradi opeklin, opeklin s tekočino ali paro na rokah ali nogah ali v njihovi bližini. Te vrste blagih do zmernih opeklin so pogoste doma.

Vendar pa znanstveniki trenutno razpravljajo o optimalnem trajanju terapije s hladilno vodo. Avstralsko združenje za opekline, Britansko združenje za opekline in Evropsko združenje za opekline priporočajo 20 minut hladne tekoče vode. American Burn Association potrebuje najmanj pet minut, britanski Rdeči križ in reševalna služba St. John (UK) pa najmanj deset minut. Po mnenju avtorjev ta študija podpira priporočilo o celotnih 20 minutah.

»Ne glede na to, ali ste starš ali reševalec, opečenega otroka priporočamo, da damo hladno tekočo vodo. To je najučinkovitejši način za zmanjšanje resnosti poškodbe tkiva zaradi toplotne opekline, “je dejal dr. Griffin v zvezi s tem Rezultati študije.