Sodobne fasade z lesenimi skodlami – 13 hiš arhitektov

Sodobne fasade - lesene skodle - bela - hišna vrata - hiša arhitekta - vrstna hiša

Sodobne fasade bi danes morala opravljati več funkcij, vizualna privlačnost pa ni brez pomena, saj bi morala biti hiša od zunaj videti privlačna. Enako pomembne so izolacija in druge praktične točke, kot sta vzdrževanje in trajnost. Lesene skodle so tradicionalna zunanja obloga za alpski arhitekturni slog, vendar zahvaljujoč ustvarjalnim tehnikam polaganja in v kombinaciji s sodobnimi materiali najdejo povezavo s sodobno arhitekturo.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami – hiša na gorskem jezeru

Sodobne fasade-lesene skodle-seveda-arhitekt-hiša-gore-jezero

Hiša z ravno streho, ki jo je zasnoval Core Architects, se nahaja v gorah in gleda na bližnje jezero. V sodobni fasadi hiše se združita dva arhitekturna sloga, ki sta v celoti sestavljena iz lesenih skodlic in panoramskih oken. Lesene skodle aktivno uravnavajo vlago in so zato najboljša izbira za izolacijo v prostorih z večjo vlažnostjo. Panoramska okna omogočajo pogled na osupljivo gorsko pokrajino.

Sodobne fasade z leseno hišo iz cedre v Quebecu v Kanadi

Sodobne fasade-lesene skodle-arhitektova hiša-siva streha s streho

Hiša z dvokapno streho v Quebecu v Kanadi je bila zasnovana s strani Bourgeois / Lechasseur Architects, za fasado pa so izbrali trajnostne lesene skodle. Idealno za vremenske vplive v gorskih območjih ali ob naravnih vodnih telesih, to preprečuje, da bi se stene zmočile. Danes je lesena fasada skodle zasnovana z zadnjim prezračevanjem.

Sodobne fasade v črni hiši v Wisconsinu

moderna fasadna-lesena skodle-črna hiša arhitekta-ravna streha-panoramsko okno-naravni kamen

Zunanje prezračena fasada z lesenimi skodlami prihrani znatne stroške ogrevanja in preprečuje nastanek plesni ali težave s kondenzacijo, zlasti v hladni sezoni. Služi kot skladišče toplote tudi brez prezračevanja skozi spoje skodle.

* Hiša arhitekture Bruns

Sodobne fasade z lesenimi skodlami v naravnem videzu – hiša v New Yorku

moderna-fasada-les-skodle-naravno-siva-arhitekt-hiša-bazen

Razcepljene lesene skodle se naravno prilagajajo ustreznim vremenskim razmeram. V daljšem deževnem vremenu nabreknejo, nato pa se jim vrti v širini. Tako se skodle ključajo in se lahko posušijo na spodnji strani. Ko nabrekne, fasadna obloga postane tesna in ščiti hišo pred vremenskimi vplivi.

* Hiša arhitekture BergDesign

Sodobne fasade z lesenimi skodlami – hiša z razporejenimi strukturami v Avstraliji

moderna-fasada-les skodle-arhitekt-hiša-offset-stavba-bela

Skodle kot lesni izdelek iz naravnega materiala lahko na nov način zelo privlačno združimo s sodobnimi gradbenimi materiali. Arhitekti pri Maynard Architects so zasnovali resnično učinkovito hišo, katere fasada je iz lesene skodle, stranice hiše in streha sta vsaka iz pločevine.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami – enodružinska hiša na pobočju

moderna-fasada-les-skodle-seveda-arhitekt-hiša-pobočje-gore

Lesene skodle se popolnoma prilegajo naravnim krajinam in dajejo stavbi značilen videz. Zaradi te točke in zaščite pred vremenskimi vplivi so naravni gradbeni material, ki so ga arhitekti raje izbrali za zahtevne projekte, na primer hribovsko hišo Todd Verwers Architects.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami in betonom – 

hiša arhitekta moderno-fasada-les-skodle-črno-beton-schraeg-hiša

Učinkovita samostojna hiša, ki jo je zasnoval Battersby Howat Architects, se nahaja visoko v gorah in se zaradi svojevrstne fasade in strehe harmonično zlije s pokrajino. V kombinaciji z betonom, jeklom, steklom in zaradi zapletene zgradbene strukture obstaja očarljiv kontrast in posamezna “površina” celotne stavbe.

Sodobne fasadne plošče – spiralna hiša v Espu na Finskem

moderna-fasada-les skodle-spiral-arhitekt-hiša-arhitektura-terasa

Spiralna hiša v Espu na Finskem, ki jo je zasnoval Olavi Kopose, je vse prej kot navadna. Za enodružinsko hišo je značilna svojevrstna gradnja, katere cilj je ujeti naravno dnevno svetlobo iz vseh možnih kotov in od nje optimalno izkoristiti.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami – hiša obrnjena proti morski obali

moderna-fasadna-lesena skodle-siva-arhitekt-hiša-sedlo-streha-pogled na morje

Jezerska hiša, ki so jo oblikovali MacKay-Lyons Sweetapple Architects, je ustrezno zasnovana za to lokacijo. Stran pritličja, obrnjena proti naravni vodi, je v celoti iz stekla. Zgornje nadstropje in dvokapna streha sta v celoti prekrita z lesenimi skodlami v naravnem videzu in tako zaščitena pred vremenskimi vplivi.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami

moderna-fasada-les skodle-dimnik-arhitekt-hiša-sedlo-streha-naravna

Enonadstropna hiša, ki jo je zasnoval Nick Noyes Architecture, je popolnoma oblečena v lesene skodle, prav tako streha. Zaradi naravnega izvora lesne skodle pogosto ne veljajo za trpežen gradbeni material. Je pa naravno, da gradbena biologija in nešteto stenskih plošč kaže na starost nad 100 let.

Sodobne fasade z lesenimi skodlami 

moderna-fasadna-lesena skodle-sivo-betonska-asimetrična-hiša arhitekta

Vsako možno obliko strehe lahko brez težav prekrijete z lesenimi skodlami in celo primerjate z drugimi materiali s precejšnjim prihrankom teže. EXE Studio je uporabil tradicionalne lesene skodle v dimljeni različici, da bi delno zmanjšal sodobno zgradbo.

Sodobne fasade – hiša s pogledom na morje v Novi Škotski, Kanada

moderna-fasadna-lesena skodle-arhitekt-hiša-dvonadstropna-pobočna-sedlasta streha

Ogromna hiša na plaži, ki jo je zasnoval Omar Gandhi Architect, se nahaja na atlantski obali Kanade, na podnebje katere močno vplivata zalivski tok in Atlantski ocean. Temperature pozimi ne padejo pod -10 stopinj, poleti pa dosežejo prijetnih 23 stopinj. Naravna prilagodljivost lesenih skodle je v celoti izvedena in uporabljena za to, da je stavba odporna na visoko stopnjo vlažnosti.