Naredite si lastno pohištvo s pohabljenim elegantnim videzom – navodila in tehnike

Shabby Chic Look naredi sam svojo garderobno omaro-dekor

Nostalgičen šarm, svetle barve in elegantno pohištvo z ukrivljenimi linijami in romantičnimi okraski – ti elementi so značilni za slog Shabby Chic. Kot že ime pove, gre za predmete, ki imajo obrabljene lise in razpokane barve. Vendar vam ni treba čakati desetletij, da dobite tako uporaben videz. Shabby chic videz lahko ustvarite takoj doma s preprostimi tehnikami. Brusni papir, vosek, decoupagé, krekeren lak in še več – sorta je precej velika. Naša navodila kažejo tudi, kako lahko iz pohištva IKEA celo naredite otrcane elegantne umetnine.

Shabby Chic Look naredi sam svoje nasvete

Čeprav pohištvo in dodatki izgledajo kot da so prestali preizkus časa, se je priljubljeni slog notranje opreme pojavil šele pred nekaj leti. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je britanska oblikovalka in notranja oblikovalka Rachel Ashwell za pohištvo uporabljala različne sloge pohištva: podeželsko hišo, Provanso, vintage itd. Iz antikvarijatov je izbirala predmete z bolhnega trga in fino pohištvo ter jim dajala nov videz, ne da bi pri tem izgubila nostalgičen čar . Notranji trend je hitro našel navdušenje po vsem svetu. Leta 2001 je Rachel Ashwell izdala knjigo “Shabby Chic: Wohnideen vom Flhmarkt”, ki je postala senzacija v svetu notranje opreme. Oblikovalka je tudi sama odprla istoimensko trgovino, kjer je prodajala svoje karizmatične kose z bolhnega trga.

Značilnosti sloga shabby chic

Shabby chic izgledajte sami-naredite sami-obrabljeni robovi-mizica za kavo-bela

Katere značilnosti zaznamujejo notranjost v slogu shabby chic? Leseno pohištvo je običajno belo in ima večinoma ukrivljene črte in čudovite okraske. Slog Shabby Chic se osredotoča predvsem na uporabljen videz z izrabljenimi madeži na robovih, luščeno barvo ali razpokami v lesu. Mešanica novih elementov s starimi predmeti na bolšjem trgu povzroči edinstven ansambel: nepopoln, malo opraskan, obrabljen, a resnično prijeten in romantičen.

Barvna paleta sloga shabby chic

Katere barve označujejo slog shabby chic? Značilne so pastelne barve in umirjeni odtenki, kot so ledeno modra, vrtnica, lila in golobja. Svetlo beli toni, kot so sivo-bela, smetana in slonovina, so osnova pohištva. Naravna svetloba, ki skozi prozorne zavese priteka v prostor, poudarja harmonično in romantično vzdušje.

shabby-chic-style-dresser-pot-metal-folding-chair-wire basket

Opremljanje in dekoracija v pohabljenem elegantnem videzu

Dekorativni izdelki morajo biti tudi v svetlih, nežnih barvah. Elementi, kot so blazine in odeje s čipkastimi okraski, srebrne sklede, vaze, talne svetilke, kristalni lestenci, dopolnijo dekoracijo in poudarijo čar sloga. Razigrani okraski v baročnem in rokoko slogu zasijejo v novem sijaju in so lahki, rafinirani in elegantni.

Materiali in tkanine

Velik poudarek je namenjen naravnim materialom in tkaninam, ki so bile v preteklosti še posebej priljubljene. Beli prti in prtički iz čipk in lanu, mehki vzglavniki iz svile in satena, pleteni izdelki in juta se odlično prilegajo notranjosti. Ne smejo manjkati niti motivi rož in rož ter vzorci Toile-de-Jouy.

Naj pohištvo v shabby chic izgleda sam – tehnike

Shabby Chic Look-do-it-yourself-akril-barve-temeljni premaz-dvobarvni

Pohištva in okraskov v slogu shabby chic ni vedno treba kupiti že pripravljenih. Izvirne starinske kose je težko najti in so običajno zelo dragi. Obstajajo pa različne tehnike, ki lahko celo novemu lesenemu pohištvu dajo rabljen videz. Stoli, predalniki, omare, omare, police in mizice se lahko v le nekaj preprostih korakih spremenijo v čudovita raztrgana umetniška dela.

Shabby Chic Look madež-glazure naredi sam, tehnika-les

Madež za les

Leseni madež je poceni način za okrasitev novega pohištva, da izgleda staro. Ni neprozoren, zato je struktura lesa jasno vidna. Najbolje je, da izberete belkasto ali sivkasto barvo. Da bi dosegli učinek shabby chic, se beli les nanese zmerno in v posameznih kratkih potezah po dolžini.

Kreda na vodni osnovi je idealna za učinek belega pranja. Pobarvana površina ima prijeten učinek pranja. Po sušenju se zatesni s posebnim voskom ali alternativno s posebnim lakom.

Krekčev lak

shabby-chic-naredi sam-tehnika-kreketanje-lak-razpoke

Krek lak je na voljo v trgovini z obrtnimi izdelki in posnema razpoke zastarelega laka. Takoj, ko se poseben lak posuši, se raztrga in to ustvari značilen vzorec. Načeloma je ta metoda bolj primerna za majhna območja. Na primer, lahko poskusite dati videz luščene barve le na enem kotu pohištva.

Teksturiranje lesa s krtačenjem

Ta metoda se lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugo tehniko. Leseno površino obdelamo z žično krtačo. To ustvarja ciljno praske in znake obrabe. Vendar to deluje le z mehkimi vrstami masivnega lesa, kot so oreh, hrast, macesen, pepel itd. Če pa uporabite običajno žično krtačo, je napor večji. Alternativa so nastavki za žične ščetke za vrtalnike.

Suho barvanje ali tehnika “suhega čopiča”

shabby-chic-naredi sam-tehnika-suho slikanje

Namesto, da bi kos pohištva brusili, lahko ustvarite čudovito staro patino s tehniko “suhega čopiča”. Sledi obrabe se ne odstranijo z brušenjem, ampak se nanesejo z barvo. Za slikanje se uporablja ravna krtača z naravnimi ščetinami. Lahko povlečete enakomerno ali zmešano. Odločite se, kdaj vas bo motnost prepričala.

Patiniraj

shabby-chic-naredi sam-tehnika-patiniranje

Ta metoda ustvari zelenkasto rjavo patino, ki jo je pogosto mogoče videti na predmetih iz bakra in brona. To je posledica oksidacije pod vplivom okolja ali na površinah, ki so se jih na primer pogosto dotikali s prsti. Patino lahko enostavno nanesete s čopičem, gobo ali krpo.

vosek

shabby-chic-naredi sam-tehnika-vosek

kis

Če želite doseči zanimiv dvotonski učinek, lahko uporabite preprosta orodja, kot sta vosek za sveče in kis. Ko se prvi sloj barve posuši, obrišite območja z voskom za sveče, ki jih želite videti obrabljene. Tako se druga plast barve ne bo dobro oprijela in jo bo mogoče zlahka odstraniti.

Pri drugi varianti je treba kis razredčiti z malo vode. Z mešanico navlažite staro krpo in drgnite robove, dokler ne izstopi spodnja barva.

Decoupagé

Prhna tehnika je v zadnjih letih postala priljubljena in se uporablja za dodajanje romantičnega pridiha pohištvu in dodatkom za dom. To vam omogoča, da dopolnite vtis in nastavite dekorativne poudarke.

Spodaj je vodnik, ki uporablja nekatere od teh tehnik.

Naredite pohištvo v otrcanem elegantnem videzu sami – navodila

shabby-chic-naredi sam-pohištvo-dodatki

Zahtevano je:

  • IKEA stopniški stolček
  • Akrilni temeljni premaz
  • Akrilna barva v beli in rjavi barvi
  • gobo in široko krtačo
  • svečo ali vazelin
  • Brusni papir
  • Prtiček z motivom vrtnice
  • Belo lepilo na osnovi PVAc

shabby-chic-do-it-yourself-akrilna-barva-rjava-čopič

Pripravite svojo delovno površino in položite časopis za zaščito tal pred madeži barve. Najprej se temeljni premaz nanese z gobo. Da se barva bolje oprime, lahko površino predhodno obrusite z brusnim papirjem. Ko se temeljni premaz posuši, lahko površino ponovno poravnate z brusnim papirjem. Sedaj nanesite rjavo barvo, tako da jo rahlo vtrite z gobo. Posebna pozornost je namenjena robovom.

shabby-chic-naredi sam-vosek

Zdaj vzemite svečo v roke in očistite vse robove in vogale, običajno povsod, kjer naj bi bila barva videti obrabljena. To bo preprečilo, da bi se barva kasneje dobro prijela.

Shabby-chic-naredi sam-dvotonska navodila-rjavo-bela

Odstranite odvečni vosek in začnite slikati stopničko s širokim čopičem in belo akrilno barvo. Plast laka ne sme biti predebela, da bi lahko rjava barva svetila. pustimo, da se posuši.

Shabby-chic-naredi sam-ikea-pohištvo-belo

Zdaj z brusnim papirjem odstranite zgornjo plast barve. Papir usmerite točno tja, kjer ste z voskom ravnali.

shabby-chic-naredi sam-brusni papir-bela-akrilna barva

shabby-chic-do-it-yourself-dvobarvni-belo-rjav-brusni papir

Shabby-chic-naredi sam-navodila-motiv vrtnice-decoupage

Zdaj se uporablja tehnika decoupagé. Izberite prtiček z ustreznim motivom. Najboljši so klasični motivi vrtnic. Zdaj je za vsako priložnost in za vsak okus veliko okrasnih prtičkov.

Shabby-chic-naredi sam-navodila-motiv vrtnice

S prsti previdno raztrgajte želeni motiv. Nato odstranite zgornjo plast prtička. Na čopič vzemite malo lepila in ga nanesite na površino lesa. Zdaj na vrh položite prtiček in nanj nanesite drugo plast lepila za serviete ali belega lepila. pustimo, da se posuši.

shabby-chic-do-it-yourself-ikea-blato-vrtnice

Po sušenju lahko naredite še nekaj potez s suho krtačo in belo barvo po motivu vrtnice. Potem lahko celotno stvar zatesnite s prozornim lakom. Zabavajte se pri kopiranju!