Πώς να καθαρίσετε το τατουάζ σας: Οδηγός βήμα προς βήμα

Έτσι, επιτέλους αποκτήσατε το τατουάζ που θέλατε. Φαίνεται υπέροχο και λαμπερό και σας συγχαίρει. Ωστόσο, εάν δεν φροντίζετε σωστά το τατουάζ σας, είναι θα αρχίσει να ξεθωριάζει και μπορεί ακόμη και να μολυνθεί ενώ θεραπεύεται. Τα καλά νέα είναι ότι ο καθαρισμός του τατουάζ και η φροντίδα του δεν είναι δύσκολο επίτευγμα, αρκεί να το κάνετε σωστά και αμέσως.

Γράψαμε αυτό το άρθρο για να σας καθοδηγήσουμε πώς να καθαρίσετε το τατουάζ σας ανώδυνα και εύκολα. Σε αυτό το άρθρο, θα λάβετε συμβουλές, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς να φροντίσετε το τατουάζ σας ενώ θεραπεύεται, καθώς και να επεκτείνετε τη μακροζωία του.

Ο καθαρισμός του τατουάζ σας είναι σημαντικός

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η διαδικασία του τατουάζ περιλαμβάνει μια μικροσκοπική βελόνα που διαπερνά το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας για να τραβήξει ένα μελάνι, μετατρέποντας το τατουάζ σας σε ένα έργο τέχνης. Κάθε φορά που το δέρμα σας διαπερνάται, αφήνει τα εσωτερικά στρώματα του δέρματός σας εκτεθειμένα σε πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

Δεκάδες βακτήρια παραμένουν γύρω από το δέρμα μας και στον αέρα και αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό τους επιτρέπει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Για να αποφύγετε το περιττό εξάνθημα, τον πόνο και την πιθανή μόλυνση που δεν θα τελειώσει ευχάριστα για εσάς, είναι σημαντικό να φροντίσετε το τατουάζ σας όσο επουλώνεται και μετά.

Δεν είμαστε οι μόνοι που σας το λέμε αυτό. Εάν δεν έχετε κάνει ακόμα το τατουάζ σας, ο καλλιτέχνης τατουάζ σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να κάνετε το ίδιο, αρκεί να έχει την εμπειρία και να είναι πιστοποιημένος καλλιτέχνης τατουάζ, δηλαδή.

Μόλις τελειώσουν, ο τατουάζ σας θα καθαρίσει το τατουάζ σας με αντιβακτηριακό σαπούνι και πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να κάνετε το ίδιο. Θα μπαλώσουν και θα τυλίξουν επίσης το τατουάζ σας σε αποστειρωμένο περιτύλιγμα. Ωστόσο, είναι το πρώτο σας πλύσιμο τατουάζ που βασίζεται στην ποιότητα του τατουάζ και αποτρέπει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε το τατουάζ μόλις αφαιρέσετε το περιτύλιγμα στο σπίτι και παρακάτω, θα σας μάθουμε πώς να χειρίζεστε αυτό το πρώτο πλύσιμο και τον πρώτο μήνα καθώς το τατουάζ επουλώνεται.

Aftercare για το τατουάζ σας

Αφού τελειώσει το τατουάζ σας ο καλλιτέχνης τατουάζ, ήρθε η ώρα να εισέλθετε στη διαδικασία επούλωσης που μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως μερικές εβδομάδες ή έναν ολόκληρο μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά το τατουάζ σας και να το καθαρίζετε τακτικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να το κάνετε.

Μιλήστε με τον καλλιτέχνη τατουάζ σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μιλήσετε με τον καλλιτέχνη τατουάζ σας είναι πώς να φροντίσετε το τατουάζ μόλις το φτιάξετε. Θα σας συμβουλεύσουν να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα και αντιβακτηριακά επιθέματα και αντιβακτηριακό σαπούνι κατά τον καθαρισμό του τατουάζ, καθώς και να αποφεύγετε τα άμεσα λουτρά.

Θα καλύψουν επίσης το νέο σας τατουάζ σε ένα μικροσκοπικό στρώμα βαζελίνης και θα το επιδέσουν μετά για να αποφύγετε τον αέρα που εισέρχεται στην πληγή.

Σημείωση: Να συνεργάζεστε πάντα με καλλιτέχνες τατουάζ που είναι πιστοποιημένοι και εργάζονται επαγγελματικά. Διαβάστε κριτικές, ακούστε τις συστάσεις και συζητήστε για διαφορετικές τιμές. Παρόλο που οι καλλιτέχνες τατουάζ μπορεί να χρεώνουν περισσότερα εδώ και εκεί, είναι σημαντικό να είστε σε ασφαλή υπόθεση με το άτομο που θα τσιμπήσει μια βελόνα στο δέρμα σας και θα σας μελάνι.

Το πρώτο 24ωρο

Αφού ο καλλιτέχνης τατουάζ σας φροντίσει το τατουάζ σας και το επιδέσει, θα πρέπει να αποφύγετε να αγγίξετε ή να αφαιρέσετε τον επίδεσμο τις πρώτες 24 ώρες. Το δέρμα πιθανότατα θα καεί και θα κάνει μια παλλόμενη αίσθηση ενώ η ίδια η πληγή θα πονέσει. Μπορείτε να προσπαθήσετε να το καταπρανετε χρησιμοποιώντας μερικά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.

Αφού τελειώσουν οι πρώτες 24 ώρες, αφαιρέστε τον επίδεσμο και καθαρίστε το τατουάζ σας με κρύο νερό και αντιμικροβιακό σαπούνι. Τρίψτε απαλά την πληγή κυκλικά και αφήστε το νερό να ξεπλυθεί.

Μην τρίβετε την πληγή, αλλά χρησιμοποιήστε μια βαμβακερή πετσέτα που αισθάνεται λεία και στεγνώστε την πληγή.

Σημείωση: Εδώ είναι μερικά αντιμικροβιακά σαπούνια που είναι εξαιρετικά για τον καθαρισμό των τατουάζ.

 • Dettol Body Wash
 • Tattoo Goo Deep Cleansing Soap
 • H2Ocean – Μπλε πράσινο υγρό σαπούνι
 • Dial Antibacterial Liquid Soap Hand
 • Dial Gold Αντιβακτηριακό Αποσμητικό Σαπούνι

Ρουτίνα καθαρισμού κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Αφού περάσει το κρίσιμο πρώτο 24ωρο, ήρθε η ώρα να συνεχίσετε να φροντίζετε το τατουάζ σας καθώς και εκείνο το 24ωρο μέχρι να καθαριστεί τελείως. Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας, καθώς και καλλιτέχνες τατουάζ, συνιστούν να αποφύγετε το μπάνιο ή το κολύμπι, αλλά χρησιμοποιήστε γρήγορα ντους για να καθαρίσετε τον εαυτό σας.

Παρακάτω είναι οι συμβουλές για τη ρουτίνα καθαρισμού του τατουάζ σας καθώς καθαρίζεται.

 • Αγοράστε μια αντιβακτηριακή αλοιφή και χρησιμοποιήστε την στο τατουάζ σας όταν καθαρίζετε μία ή δύο φορές την ημέρα.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο έναν επίδεσμο την ημέρα όταν τον καθαρίζετε και χρησιμοποιείτε αλοιφές.
 • Μια καλή εναλλακτική αντιβακτηριακή αλοιφή μπορεί επίσης να είναι η βαζελίνη.
 • Καθαρίστε το τατουάζ σας με αντιμικροβιακό σαπούνι και κρύο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό μετά από λίγο χρόνο.
 • Πάντα στεγνώνετε μετά τον καθαρισμό αντί για τρίψιμο.
 • Μην φοράτε ρούχα από συνθετικό υλικό ή στενά ρούχα που κολλάνε στο δέρμα σας.
 • Φορέστε φαρδιά και αναπνεύσιμα ρούχα που επιτρέπουν στο τατουάζ σας να αναπνέει.
 • Αποφύγετε να κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό.

Αυτή η ρουτίνα καθαρισμού πρέπει να συνεχίζεται οπουδήποτε από μία εβδομάδα έως έναν ολόκληρο μήνα. Αποφύγετε επίσης άλλες δραστηριότητες όπως βαριά άσκηση που μπορεί να ιδρώσει πολύ το δέρμα σας, καθώς και δραστηριότητες πισίνας όπως κολύμπι και έντονη έκθεση στον ήλιο.

Ακόμα και αφού περάσει ένας μήνας και το τατουάζ έχει σχεδόν ολοκληρωτικά επουλωθεί, καλό είναι να βάζετε μια ενυδατική κρέμα πάνω από το τατουάζ σας κάθε φορά που το καθαρίζετε.

Σημείωση: Κατά τη διαδικασία επούλωσης, αποφύγετε το ξύσιμο ή το ξεφλούδισμα του δέρματος από το τατουάζ σας. Φυσικά, καθώς το δέρμα σας θεραπεύεται, θα σχηματιστούν παλιές εναποθέσεις δέρματος, αφήστε τις να πέσουν. Το τατουάζ θα πονέσει και ακόμη και θα καεί για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε να το αγγίξετε μέχρι να θεραπευτεί εντελώς.

Διαβάστε περισσότερα: 

 • Οδηγίες φροντίδας για τατουάζ: Πώς να φροντίσετε ένα τατουάζ?
 • 8 καλύτερα προϊόντα τατουάζ μετέπειτα φροντίδας βάσει εμπειρίας (2021)
 • Ντους με νέο τατουάζ: μπορείτε να το κάνετε και πώς?

Επισκεφθείτε το The Tattoo Studio After Your Tattoo Heal

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το γρατζουνισμένο και ξεφλουδισμένο δέρμα μπορεί να αφήσει το μελάνι σας πίσω, το οποίο είναι η φυσιολογική διαδικασία του τατουάζ. Αφού το τατουάζ σας έχει επουλωθεί, δεν πρέπει να διστάσετε να επισκεφθείτε τον καλλιτέχνη τατουάζ σας και να συζητήσετε μαζί του περαιτέρω σχέδια μετά τη φροντίδα.

Το στούντιο, αν είναι αξιόπιστο και αξιόπιστο, θα προσφέρει επίσης δωρεάν υπηρεσίες ρετούς, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι το τατουάζ σας φαίνεται υπέροχο και στο σωστό σχήμα. Συνήθως, οι άνθρωποι επισκέπτονται ξανά τις μελέτες τατουάζ έξι εβδομάδες μετά τη διαδικασία, μόλις το τατουάζ έχει επουλωθεί πλήρως.

Πώς να φροντίσετε το τατουάζ το καλοκαίρι?

Τα τατουάζ γίνονται για να διαρκέσουν πολύ, αν όχι λίγο πολύ για πάντα. Ωστόσο, λόγω νερού, αλατιού, έκθεσης στον ήλιο, ξύσιμο, ξεφλούδισμα και άλλους παράγοντες, θα χάσει τη λάμψη του και θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και να ξεθωριάζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το προληπτικό είναι καλύτερο από τη θεραπεία, οπότε εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε το τατουάζ στο αρχικό του σχήμα και να το κάνετε να δείχνει εντυπωσιακό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους βασικούς ενόχους για ένα κουρασμένο τατουάζ που αρχίζει να ξεθωριάζει πολύ σύντομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να τηρήσετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Εδώ είναι οι συμβουλές μας:

 • Ενυδατώστε καθημερινά. Ακόμη και το roll-on μπορεί να αποτρέψει την περιττή εφίδρωση που θα μπορούσε να προκαλέσει το τατουάζ να χάσει την αρχική του λάμψη.
 • Αντηλιακό καθημερινά, ειδικά όταν πρόκειται να εργαστείτε έξω και αφήσετε το τατουάζ εκτεθειμένο, πηγαίνετε στην πισίνα ή στην παραλία.
 • Είναι καλύτερο να καλύψετε τη μελανωμένη περιοχή με ένα Αντηλιακό SPF 45 ή ακόμα υψηλότερα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το φυσικό αντηλιακό αποκλεισμού περιέχει τουλάχιστον 7% οξείδιο ψευδαργύρου.

Σημείωση: Εάν μόλις κάνατε το τατουάζ σας και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι έξω, φροντίστε να αποφύγετε τον ήλιο. Καλύψτε το τατουάζ σας με βαμβακερά ρούχα ή άλλο ύφασμα που αναπνέει για να το προστατέψετε από τον ήλιο.

Πότε να δείτε τον γιατρό?

Και πάλι, το τατουάζ είναι επώδυνο και η θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο, ειδικά αν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, εάν το τατουάζ σας τρίβει πάρα πολύ, ξεπλύνετε ή καθαρίσατε την πληγή πάρα πολύ και προκαλεί κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης του δέρματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Επισκεφθείτε το γιατρό εάν:

 • Η πληγή του τατουάζ σας αρχίζει να ρέει.
 • Το τατουάζ σας αρχίζει την υπερβολική απολέπιση που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Βιώνετε τα συμπτώματα του πυρετού ή έχετε υψηλό πυρετό.
 • Το πρήξιμο της πληγής του τατουάζ δεν έχει καταπρανει για πάνω από μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του τατουάζ σας.
 • Υπάρχει ένα υπερβολικό εξάνθημα που δεν καταπρανεται ακόμη και μετά τη χρήση ενυδατικής κρέμας ή άλλης αλοιφής.

Τέλος, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε τον πόνο που είχατε τη στιγμή που υπήρχε το πρήξιμο. Η αίσθηση κνησμού, εξανθήματος και άλλης ερυθρότητας και πόνου θα μπορούσαν να υπονοούν μια σοβαρή λοίμωξη του δέρματος που σχετίζεται με το τατουάζ.

Και θυμηθείτε, το να κάνετε τατουάζ από πιστοποιημένο, έμπειρο και έμπειρο καλλιτέχνη τατουάζ είναι απαραίτητο. Δεν πρέπει ποτέ να παίζετε ή να παίζετε με την υγεία σας καθώς μπορεί να καταλήξει άσχημα για εσάς και την υγεία σας.