Katere stene barvate? Nasveti in ideje za barvne stene v stanovanju

barvne stene za dnevno sobo vijolično utišan siv kavč

Barve sten vplivajo na naše počutje in lahko popolnoma spremenijo učinek prostorov. S ciljno usmerjenimi stenskimi barvami lahko sobo naredite večjo ali manjšo. Na primer, če so vse stene pobarvane v isti barvi, se bodo vizualno približale drug drugemu in prostor bo videti manjši. Posamezne barvne stene pa odlično pritegnejo pozornost in lahko prostoru dajo vizualno globino. Ugotovite, katere stene v sobi je treba najbolje pobarvati in se naučite 10 pravil za izbiro barv sten!

To morate upoštevati pri izbiri barve stene

Pobarvajte 2 steni v barvi roza sprednja stena oranžna dnevna soba moderno

Pri izbiri barve je treba upoštevati nekaj osnovnih načel.

1. Načelo dnevne svetlobe

Presenečeni bi bili, kako različne barve so pri dnevni svetlobi in pri umetni svetlobi! Pri izbiri barve v trgovini s strojno opremo je še posebej pomembno, da si pri dnevni svetlobi ogledate barvni vzorec. Umetna svetloba, zlasti fluorescenčne sijalke v trgovinah s strojno opremo, spreminja barve.

stenski barvni strop bela dnevna soba rjava zofa opečna stena

2. In situ

Naročite barvni vzorec in preizkusite učinek senčila neposredno na steni, kjer ga boste uporabili. Najprej nanesite malo barve na najlažji in nato na najtemnejši del stene. Ko se barva posuši, si oglejte, kako deluje najprej pri dnevni svetlobi, nato pa pri umetni svetlobi. S tem tretmajem lahko presodite, kako bo ta barva videti v vaši sobi. Poskrbite, da bo ista barva sten v dveh različnih prostorih videti drugače.

barvne stene spalnica sivka beli strop podeželski slog

3. Princip frizerja: 2 odtenka svetlejša

Frizerji to načelo uporabljajo pri izbiri barve za lase. Ko iz barvne palete izberete pravi odtenek, vzemite odtenek ali dva svetlejša. Barva na barvni kartici je vedno svetlejša, ker je območje majhno. Ista barva na veliki površini bo videti temnejša.

barvna stena zelena meta žajbelj bela kuhinja jedilnica

4. Načelo stenske površine

Upoštevajte površino stene. Barva je na gladki površini svetlejša kot na hrapavi teksturirani površini.

barvna stena za posteljo sivo-modra bela postelja

5. Sijaj / mat

Če izberete mat odtenek, morate vedeti, da bo izbrana barva videti toplejša. Ista barva v sijajni izvedbi bo videti hladnejša!

barvne stene za otroške sobe za tv zeleno

6. Načelo treh barv

V notranjosti ne uporabljajte preveč barv. V tem primeru “manj je več”. Izberite tri barve in jih uporabite v razmerju: 70% / 20% / 10%. Če želite uporabiti samo dve barvi, pojdite na 70/30 in se izogibajte 50/50.

barvna stena za tv turkizno bel strop dnevna soba svetlo leseno pohištvo

7. Trikrat vstavite eno barvo

Zlato pravilo pri notranjem oblikovanju pravi: če je izbrana barva, jo je treba trikrat uporabiti v prostoru. Na primer: modra stena, modre blazine za zofe in modre vaze. Barve se lahko razlikujejo, vendar je pomembna sama barva.

barvna stena v kuhinji oranžna svetlo siva bela omara

8. Načelo kontrasta

Ustvarite kontraste v objektu. Črno-bela na primer tvori priljubljeno barvno kombinacijo z visokim kontrastom. Nič ne poudarja bele notranjosti, razen nekaj črnih elementov: okvirji za slike, svečnik ali svetilka.

Antracit stenski omet učinek barva opečna stena žametni fotelj velikanska stenska ura

9. Načelo različnih struktur

Če vam je všeč enobarvni slog iste barve, uporabite različne teksture in vzorce. Mešajte različne tkanine: damast, žakard, žamet, saten itd. Kljub uporabi ene barve različne strukture zagotavljajo, da notranjost ni monotona in dolgočasna.

barvna stena siva spalnica za posteljo lesena postelja pisane blazine

10. Načelo izogibanja čistim barvam

Pri izbiri barve za notranjost se izogibajte čistim barvam, torej brez mešanja z drugimi barvami. To pravilo velja tudi za belo barvo. V nasprotju z vsemi pričakovanji je čista bela težavna barva, saj se pri dnevni svetlobi ponavadi obarva modro sivo. Tako bi se notranjost počutila prijetno kot v operacijski dvorani. Če se želite odreči barvnim stenam, izberite vanilijevo ali svetlo sivo.

Ali so barvne stene še notri??

barvne stene kuhinja vijolično siva kuhinja

Izbira barv sten ne sme biti omejena na vašo najljubšo barvno paleto in njeno nasičenost. Barvne stene lahko vplivajo na naše razpoloženje in ustvarijo dobro razpoloženje. Kar zadeva mehanizme zaznavanja, lahko ustvarimo tudi optične iluzije, ki vplivajo na to, kako dojemamo okolje. Ne gre torej le za trend, ampak za načela notranje opreme in barvno teorijo.

schwalfzimmer obarvane stene sobni učinek uravnavajo promocije prostora krema fuksija

Te optične iluzije pomagajo modelirati sobo s slabimi razmerji tako, da je videti bolj harmonično. Če pa stenskih barv ne uporabljate pravilno, bi dosegli tudi nasprotni učinek: razmerja prostora so lahko slabovidna.

Preden začnete načrtovati barvno shemo sob, je še posebej pomembno, da se bolje seznanite s to temo. Načelo optične iluzije, ki ga je mogoče doseči z uporabo barv, je oblikovalcem in dekoraterjem že dolgo znano. Spodaj smo zaokrožili nekaj njihovih preizkušenih in resničnih trikov.

Katero steno pobarvate, da vizualno skrajšate dolgo sobo??

barvne stene v kuhinji rdeča vanilija poševna streha sprednja stena bela kuhinja

Če želite vizualno spremeniti razmerja dolge in ozke sobe, prednjo steno ali najbolj oddaljene stene pobarvajte v temnejšo barvo. To bo stene optično »potegnilo« skupaj in prostor bo videti sorazmeren. Ta tehnika se najpogosteje uporablja pri oblikovanju hodnika.

Optično podaljšajte sobo

barvna stena nasproti okna črna dnevna soba sova izvleček

Če je ena od sten v sobi pobarvana v temnejšo barvo, se zaradi tega optično »odmakne«. Še vedno morate upoštevati, da temna stena vzame svetlobo. V svetlih prostorih, na primer obrnjenih proti jugu ali zahodu, lahko steno nasproti okna pobarvate v temno. V prostorih, ki niso zelo svetli, mora biti stena nasproti okna bela, da lahko odbija dovolj svetlobe.

Postavite poudarke z močnimi barvami

barvne stene sobni učinek žajbelj zeleno okno bela tla

Če profil okvirja niše ali okna pobarvate v temno barvo, se bo gledalec nanj vedno osredotočil. Podoben učinek je mogoče doseči z barvanjem stene v barvi. Prav tako je dobra možnost za steno dimnika.

Oblikujte barvne stene s črtami

barvne stene v otroški hiši z okrasnimi črtami z zelenimi pistacijami

Navpične črte ustvarjajo vitko silhueto. Zaradi vodoravnih črt postanete široki. To velja tudi za oblikovanje sten. Navpične črte vizualno dvignejo strop in dajejo prostoru občutek lahkotnosti. Vodoravne črte pa bodo vizualno razširile prostor. Izogibajte pa se tako barvanju celotne notranjosti, izberite samo eno steno. Pomembno vlogo igra tudi širina črt. Odvisno od želenega učinka se lahko gibljejo od pinstrigov do težkih blokov.

Barvne stene z nagnjenimi stropi – da ali ne?

Barvne stene nagnjeni strop svetlo modra stropna talna nalepka ptice mladinska soba

Poševni stropi morajo biti pobarvani v isti barvi kot stene, da vizualno ne zmanjšajo prostora. Če je podstrešje nizko, bo videti višje, če stene in strop pobarvate svetlo modro. Modra barva ustvarja iluzijo več prostora s povezavo z neskončnim nebom.

barvne stene moderni oranžni toni kamin stena xxl freske za kavčem

Še nasveti:

  • Če želite ozadje in barvno steno v sobi, je treba barvo stene ponoviti na ozadju.
  • Na sosednjih stenah je treba uporabiti kontrastne barve.
  • V odprtem bivalnem prostoru lahko različne cone označite z barvami, npr. B. eno barvo za sedežno površino in drugo za kuhinjo.
  • Če želite ustvariti tridimenzionalni vtis v sobi, se namesto z barvami poigrajte s kombinacijo sijajnih in mat površin.

barvne stene rjava oranžna dnevna soba hodnik

barvne stene kopalniška vanilija kremno siva

barvne stene na hodniku bež rjavo -beli strop

barvne stene moderno siva kotna zofa za dnevno sobo

barvne stene roza belo rumeno poudarki tipi šotor