Suhe roke po nenehnem umivanju rok – naenkrat 7 nasvetov za nego kože!

Še posebej zdaj, ko se koronavirus še bolj širi, nam strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije in Centra za nadzor in preprečevanje bolezni svetujejo, naj si umivamo roke pogosteje kot običajno. Pravilno umivanje rok je nedvomno najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa virusov, bakterij in okužb. Po mnenju dermatologov z vsega sveta razkužila in mila napadajo zaščitni kislinski plašč kože in ji tako odvzamejo vlago. Rezultat so razpokane in suhe roke. Da se vam to ne bi zgodilo, vam v tem članku podajamo 7 koristnih nasvetov za nego kože.

Milo je slabo za nego kože, kar pomaga pri suhih rokah

Kot sredstvo komunikacije in orodje so naše roke nenehno v uporabi in so ves čas izpostavljene različnim obremenitvam. To vključuje predvsem stalno umivanje rok, hladen in suh ogrevalni zrak. Tako kot naš obraz, tudi roke potrebujejo naravno oviro, da ostanejo zdrave. Če si pogosto umivamo roke, s kože ne odstranimo le umazanije, virusov in bakterij, temveč tudi naravna olja in maščobni film. To pa povzroči, da postane preveč občutljiva in na ta način lahko v kožo prodrejo strupene snovi ali umazanija.

Suhe roke – za umivanje rok uporabljajte samo mlačno vodo

Milo posušene roke ohranjajo kožo zdravo. Nasveti, kako pogosto umijte roke

Po podatkih Zveznega centra za zdravstveno vzgojo (BZgA) bi morali roke umivati ​​z milom in vodo približno 20-30 sekund. Le tako bodo vse bakterije in klice uspešno odstranjene. Vendar moramo biti še posebej previdni, da ne pozabimo na konice prstov, razmike med prsti in nohti. Ker umivanje s prevročo vodo poškoduje kožo in poškoduje maščobno plast na rokah, zdravniki in dermatologi svetujejo umivanje rok samo z mlačno vodo.

Vlažilna mila ščitijo in negujejo kožo

Nasveti za nego suhih rok za ročno milo za roke

Sulfati, ki jih vsebujejo nekatera razkužila in mila, kožo zelo izsušijo. Veziva, ki držijo mila skupaj, imajo tudi naravno visok pH. Zaradi tega njihova uporaba vodi tudi v suhe roke. Če želite zaščititi svojo kožo, namesto tega izberite tekoča mila za roke ali uporabite tista, ki so označena kot »pH nevtralna« ali »pH 5,5«. Mila z glicerinom in lanolinom imajo tudi vlažilni učinek in so še ena zelo dobra možnost.

Po vsakem umivanju rok nanesite veliko vlažilne kreme

nasveti za nego suhih rok ohranjajo kožo zdravo, kako pogosto si umijte roke

Da bi se izognili razpokanim in suhim rokam, je bistvena pravilna nega kože, saj voda deluje kot magnet, prodira v najgloblje plasti kože in odstranjuje vlago iz rok. Zato je priporočljivo, da po umivanju rok nanesete vlažilno kremo. Vlažilci obnovijo pregradno funkcijo povrhnjice, tvorijo zaščitni film, povečajo vsebnost vode v povrhnjici in imajo pomirjujoč učinek na kožo. Najbolje je, da uporabite izdelke z visoko vsebnostjo maščob, ki vsebujejo glicerin, hranilna olja, sečnino, sorbitol ali med. Po drugi strani pa bi se po mnenju dermatologov morali izogibati kremam z mineralnimi olji. Po eni strani zagotavljajo, da je koža zaprta in shranjuje vlago in vodo, po drugi strani pa ne morejo krožiti pod kožo. Če sperete kremno plast, bodo vaše roke še bolj suhe kot prej.

Pri čiščenju in čez noč nosite rokavice

Nasveti za nego suhih rok Prepogosto umivanje rok je škodljivo

Poleg tega, da si po umivanju rok nanesete vlažilno kremo, dermatologi priporočajo, da si roke za 5 minut namočite v čisto, mlačno vodo. Nato nanesite drugo plast kreme in nosite rokavice 1 do 2 uri. Posledično sestavine za nego kože prodrejo globlje v kožo in jo zaščitijo pred izsušitvijo. Zadostna zaščita kože je zelo pomembna tudi pri čiščenju s kemičnimi čistilnimi sredstvi, da se izognete razpokanim in suhim rokam. Vendar ne smete uporabljati rokavic za enkratno uporabo ali lateksa – čeprav ščitijo pred bakterijami, glivami in mikrobi, žal ne ščitijo pred kemikalijami. Bombažne rokavice absorbirajo odvečno vlago in poskrbijo, da roke ne bodo po nepotrebnem razdražene.

Za suhe roke uporabite balzam za kožo

Nasveti za nego suhe kože z vlažilcem

Ustrezna nega kože je še posebej pomembna, če imate preobčutljivo kožo ali če imate težave s kožo, kot sta ekcem ali luskavica. Prepogosto umivanje rok lahko povzroči, da je koža vse bolj razpokana, hrapava in suha. Redna uporaba balzamov za kožo, kot je vazelin, izravnava olje in vlago v koži, jo naredi voljno, tvori zaščitni film in jo ščiti pred izsušitvijo..

uporabim razkužilo za roke

Umivanje rok. Suhe roke. Nasveti za nego kože

Po mnenju zdravstvenih strokovnjakov si rok ne smemo umivati ​​več kot 10 -krat na dan. Kupljena ali doma narejena sredstva za razkuževanje rok so odlična možnost za omejitev umivanja rok. Čeprav običajno vsebujejo alkohol, so bogate tudi z vlažilnimi sestavinami, ki so koži prijaznejše in ščitijo roke pred izsušitvijo.

Po umivanju si roke rahlo posušite

Suhe roke pred preveč umivanjem Ohranite zdravo kožo

Malo znano dejstvo je, da se bakterije z mokrimi rokami prenašajo 500-krat hitreje kot s suhimi. Zaradi tega je sušenje po umivanju rok veliko pomembnejše, kot si mislite. Za to je najbolje uporabiti brisače za enkratno uporabo ali papir. Če si umivate roke v kuhinji, imejte pri roki dodatno brisačo. Poleg tega bi morala vsaka oseba v gospodinjstvu uporabiti svojo brisačo in jo vsake 3 dni zamenjati s čisto.

kako pogosto si umijte roke, da ohranite zdravo kožo