10 zeliščnih zdravil za strah, paniko in nemir

Čeprav je občasno, da se občasno počutite nemirno, imate morda tudi generalizirano anksiozno motnjo, če imate nenadzorovano tesnobo, napade panike in depresijo brez razloga. Zeliščna zdravila za anksioznost in tesnobo vam lahko pomagajo ponovno vzpostaviti nadzor nad svojim življenjem.

Zeliščna zdravila za tesnobo in paniko

Čaj iz kamilice proti nemiru in stresu

Simptomi splošne anksiozne motnje vključujejo nemir, živčnost, razdražljivost, nestrpnost ali slabo koncentracijo. Ljudje lahko opazijo tudi spremembe v svojem fizičnem zdravju, kot so bolečine v čeljusti, mišična napetost, težave z zaspanjem (nespečnost), suha usta, utrujenost, zategnjenost v prsih, prebavne motnje, plini, prekomerno znojenje in glavoboli.

Prepoznajte simptome splošne anksiozne motnje

Čeprav nekatere raziskave kažejo, da so nekatera naravna zdravila lahko v pomoč pri tesnobi in paniki, je pomembno, da se pred uporabo alternativne medicine pogovorite s svojim zdravnikom. Ne pozabite, da je treba poleg običajnega zdravljenja uporabljati tudi nekatera prehranska dopolnila. Tukaj je 10 najboljših zeliščnih zdravil za depresijo, tesnobo in nemir.

Pasijonka

zeliščna zdravila proti strahu in neposlušni pasijonki

Kljub imenu vam ta čudovita plezalka v ljubezni ne bo pomagala. Pasijonka (Passiflora incarnata) se že dolgo uporablja kot ljudsko zdravilo za tesnobo, napade panike in živčni nemir. Pogosto se uporablja za nespečnost. Nekatere študije kažejo, da je lahko enako učinkovit pri zmanjševanju simptomov tesnobe kot zdravila na recept.

V dveh študijah s skupaj 198 ljudmi so učinkovitost pasijonke raziskovali pri tesnobi. Ena študija je pokazala, da je passiflora primerljiva z benzodiazepinskimi zdravili. Opazili so tudi manjšo zaspanost v primerjavi z zdravilom meksazolam, vendar rezultati študije niso bili statistično pomembni.

Strast cvet proti strahu, napadom panike in nemiru

Možni stranski učinki pasijonke so slabost, bruhanje, zaspanost in hiter srčni utrip. Varna uporaba pasijonke pri nosečnicah ali doječih ženskah, otrocih ali ljudeh z ledvično ali jetrno boleznijo ni bila dokazana. Na Norveškem je bilo pet poročil o primerih ljudi, ki so bili po uporabi kombiniranega izdelka s pasijonko začasno duševno prizadeti. Ni znano, ali so bile upoštevane druge sestavine v prehranskem dopolnilu.

Običajni odmerek kot prehransko dopolnilo je približno 500 mg na dan ali 250 mg dvakrat. Nekdo bi moral biti strastni cvet ne več kot mesec dni sprejeti. Pasijonka lahko povzroči zaspanost, zato jo je treba jemati le z drugimi pomirjevali pod zdravniškim nadzorom. Na primer, lahko poveča učinek uspavalne tablete pentobarbital.

Prava baldrijana

zeliščna zdravila proti anksioznosti in napadom panike baldrijana

Baldrijan (Valeriana officinalis) je najbolj znan kot zeliščno zdravilo za nespečnost in tesnobo. Na žalost so raziskave, ki podpirajo uporabo baldrijana pri blagi anksioznosti, omejene.

Na primer, raziskovalci iz Cochrane Collaboration so pregledali več študij o baldrijanu zaradi tesnobe. Le eden izmed njih je izpolnjeval merila kakovosti. To je bila štiritedenska študija, ki je primerjala učinke baldrijana, zdravila diazepam (Valium) in placeba pri 36 ljudeh s splošno anksiozno motnjo. Med skupinami niso bile ugotovljene statistično pomembne razlike, verjetno zaradi majhnosti študije primera.

Zelišče Valerian Valeriana officinalis proti notranjemu nemiru

Običajen odmerek baldrijana kot prehranskega dopolnila je približno 500 mg enkrat na dan ali 250 mg dvakrat. Baldrijan se običajno jemlje eno uro pred spanjem. Zdravljenje traja približno dva do tri tedne in bi moralo ne več kot tri mesece hkrati uporabiti. Možni neželeni učinki baldrijana vključujejo blage prebavne motnje, glavobol, palpitacije in omotico. Čeprav so na voljo baldrijanov čaj in tekoči izvlečki, večina ljudi ne mara vonja baldrijana in raje jemlje naravno zdravilo v obliki kapsul.

Baldrijana se ne sme jemati v kombinaciji s številnimi drugimi zdravili, zlasti s tistimi, ki zavirajo centralni živčni sistem, kot so pomirjevala in antihistaminiki. Valerijane ne smete jemati skupaj z alkoholom, pred ali po operaciji ali pri ljudeh z jetrno boleznijo. Po zaužitju ne vozite in ne upravljajte strojev. Valerian lahko povzroči tudi žive sanje. V tem primeru je priporočljivo, da se posvetujete s kvalificiranim zdravnikom.

Kava kava

Rastlina Kava Kava iz Pacific Piper methysticum

Kava Kava (Piper methysticum) je rastlina s pacifiških otokov, ki se uporablja kot pomirjujoč tonik. Študija iz leta 2016 je pokazala, da cilja na receptorje GABA v možganih, ki so odgovorni za simptome tesnobe. Na ta način izboljša naravne odzive telesa na tesnobo. Običajni odmerek kot prehransko dopolnilo je 250 mg na dan. Zdravljenje bi moralo ne presegajo štirih tednov.

Piper methysticum kava v obliki prahu

Vendar pa je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) potrošnike opozorila na potencialno tveganje resnih poškodb jeter zaradi uporabe dodatkov, ki vsebujejo kavo. Doslej je bilo v drugih državah več kot 25 poročil o resnih stranskih učinkih uporabe kave, vključno s štirimi bolniki, ki so potrebovali presaditev jeter.

Ashwagandha

Zeliščno zdravilo za paniko in tesnobo Withania somnifera Aschwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera), še vedno znana kot speča jagoda, je ajurvedsko zdravilo, ki velja za naravni adaptogen. Znano je, da adaptogeni pomagajo telesu pri stresu, hkrati pa imajo oživčujoč učinek. Nekatere raziskave kažejo, da je lahko enako učinkovit kot nekatera zdravila za anksioznost in napade panike. Običajni odmerek je 900 mg enkrat na dan ali 450 mg dvakrat na dan.

Bacopa

Bacopa monnieri zmanjšuje stresni hormon kortizol

Bacopa ekstrakti (Bacopa monnieri) ščitijo nevrone pred poškodbami in pospešujejo pretok krvi v možgane. Študija iz leta 2013 je pokazala, da lahko Bacopa zmanjša tudi stresni hormon kortizol. V tradicionalni indijski medicini se ashagandha in bacopa pogosto uporabljata skupaj, ker sta tako veliko učinkovitejša. Običajen odmerek Bacope kot prehranskega dopolnila je okoli 500 mg na dan. To lahko razdelite na dve tableti ali vzamete kot eno tableto enkrat na dan.

kamilica

zeliščna zdravila za stres in panično kamilico

Kamilica (Matricaria recutita) je splošno priznana kot naravno zdravilo za tesnobo in paniko. Ko ste v stresnem trenutku, vas lahko skodelica kamiličnega čaja pomiri. Nekatere spojine v kamilici se vežejo na iste možganske receptorje kot zdravila, na primer Valium. V študiji na Medicinskem centru Univerze v Pennsylvaniji v Philadelphiji so bolniki z generalizirano anksiozno motnjo, ki so osem tednov jemali dodatke iz kamilice, pokazali znatno zmanjšanje anksioznih simptomov v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Kamilico lahko vzamete tudi kot prehransko dopolnilo, ki je običajno standardizirano in vsebuje 1,2% apigenina (flavonoida). Običajni odmerek kamilice kot prehranskega dopolnila je lahko med 350 in 500 mg na dan. Kamilice se ne sme uporabljati z zdravili za redčenje krvi.

sivka

Lavandula officinalis ekstrakt sivke

Sivka (Lavandula officinalis) je že dolgo znana kot pomirjujoče zdravilo za stres. Ima subtilen pomirjujoč učinek na centralni živčni sistem in lahko pomaga tudi pri tesnobi in depresiji. Sivko običajno kombiniramo z drugimi zelišči. Povprečni dnevni odmerek je okoli 400 mg, če se uporablja sam. Priporoča pa se dišavna terapija s sivko, saj lahko peroralno zaužitje povzroči zaprtje in glavobole. Lahko tudi poveča apetit, poveča pomirjevalne učinke drugih zdravil in dodatkov ter povzroči nizek krvni tlak.

Limonin balzam

zeliščna zdravila proti tesnobi in paniki melisa

Bližnji sorodnik sivke, melise (Melissa officinalis) naj bi imel tudi pomirjevalne lastnosti. Meliso, poimenovano po grški besedi za “medonosno čebelo”, že vsaj v srednjem veku uporabljajo za lajšanje stresa in tesnobe ter za lažje zaspanje. V študiji z zdravimi prostovoljci so bili tisti, ki so jemali standardizirane izvlečke melise (600 mg), mirnejši in pozornejši od tistih, ki so jemali placebo. Povprečni odmerek pri odraslih je približno 500 mg.

Medtem ko je melisa na splošno varna za uporabo kot prehransko dopolnilo, so nekatere študije pokazale, da lahko zaradi prevelikega odmerjanja postanete še bolj nemirni. Zato sledite navodilom in začnite z najmanjšim odmerkom. Meliso se prodaja kot čaj, kapsula in tinktura. Pogosto ga kombiniramo z drugimi pomirjujočimi zelišči, kot so hmelj, kamilica in baldrijan.

Johannis zelišča

Zeliščno zdravilo za depresijo Hypericum perforatum šentjanževka

Klasično zelišče za depresijo, šentjanževka (Hypericum perforatum), se uporablja tudi proti tesnobi in paniki. Nedavne raziskave kažejo, da je bolj primeren za anksioznost, povezano z depresijo. Kako lahko šentjanževka pomaga pri drugih oblikah tesnobe, je potrebno več raziskav.

Običajni odmerek je okoli 300 mg na dan. Zelišča ne smete jemati z zdravili proti anksioznosti in napadom panike. Zato se pogovorite s svojim zdravnikom o tem, kako ali če bi to morali dodati vašemu režimu zdravljenja.

Rhodiola

Zdravilo za nervozo in nemir koren vrtnice Rhodiola rosea

Korenina vrtnice (Rhodiola rosea) je rastlina, ki izvira iz Skandinavije in visokogorskih regij. Že sto let se uporablja kot zdravilo za živčnost in nemir. Izvlečki korenine vrtnice delujejo antidepresivno in proti tesnobi. Običajni odmerek je približno 500 mg na dan. Idealen čas za jemanje je zjutraj.