Mandala tattoo za ženske in moške – 18 čarobnih motivov in njihov pomen

Mandala tattoo on arm man dotwork blackwork spretno

Danes imena svoje ljubljene osebe ne prilepite na nadlaket. Ti dnevi so že zdavnaj minili. Tetovaže so postale trend, skoraj vsaka tretja oseba med 25. in 34. letom ima vsaj eno tetovažo. Zdaj se je pojavila cela subkultura, ki premika to body art. Motiv je treba skrbno pretehtati, saj bo trajal vse življenje. Moral bi nam dati moč za ta dan in seveda videti zelo lepo. Ena izmed najbolj priljubljenih je tetovaža mandala.

Mandala tattoo: motivi, ki dajejo moč

Mandala tetovaža roka ramena nadlaket

Tetovaža je pravo umetniško delo, ki ga imaš na koži za vedno ali odkrito za vedno. Zato je tudi smiselno, da imajo motivi tetovaže duhovni pomen. Klasika vključuje plemena, okraske in simbole, ki izvirajo iz starih ljudstev in imajo svoj pomen v zgodovini. Izbira motiva razkrije veliko o posamezniku in njegovem življenju.

Mandala tattoo – simbolika in pomen

Mandala tattoo na podlakti s črnilom s črnilom

Mandale imajo v budizmu in hinduizmu čaroben pomen. Beseda prihaja iz sanskrta in pomeni sveti krog, okoli katerega se vse vrti, središče z obrobjem. Vsaka mandala je zgrajena po tem načelu. Obstaja dobro opredeljeno središče, okoli katerega se oblika koncentrično gradi.

Mandala – izvor, pomen & Uporaba trenda v vsakdanjem življenju

Ornament Tattoo – Kateri so najlepši motivi in ​​vzorci?

10 budističnih simbolov in njihov pomen – ideje za vašo naslednjo tetovažo

Predloga tetovaže Mandala

simetrija risanja tetovaže mandala

Ezoterika verjame, da je z določenimi barvami in oblikami mandala usmerjena neposredno v podzavest in vpliva na področja psihe. Različni simboli bi morali okrepiti različna področja življenja in na primer okrepiti sposobnost koncentracije.

Mandala tattoo – simetrija je v ospredju 

mandala-tattoo-skica-risba-črno-bela

Za tetovaže Mandala je značilno, da so okrogle, simetrične in usmerjene v oblikovalsko središče. Imajo zelo dekorativni učinek in so pogosto vgravirani po metodi dotwork, le zelo redko pa nastane tridimenzionalnost. V glavnem so narejeni v črno -beli barvi, vendar ni redkost, da jih dopolnijo barvni poudarki.

Mandala Blackwork z lobanjo na stegnu

Mandala tetovaža lobanja stegno

Izraženost teh tetovaž je v strogo simetrični, zaprti obliki in podrobnem vzorcu. Mandalo je mogoče narediti kot črne tetovaže, lahko pa tudi v tradicionalnem ali neotradicionalnem slogu. Temu se lahko dodajo tudi drugi elementi, kot so geometrijske oblike ali realistični predmeti.

Mandala tetovaža na hrbtu

Mandala tattoo tattoo rdeče vijolični simbol

Mandale se kot simbol močno sklicujejo na ezoteriko in jogo. Pogosto jih pičijo po hrbtu in vzdolž hrbtenice in so namenjeni opomniku za ohranjanje toka čaker. Mandala lahko vsebuje vse vrste okraskov iz vere, ezoterike in umetnosti.

Simetrična tetovaža mandale z dotwork na obeh nogah

stopala za tetovažo mandala simetrična

Pri metodi dotwork je tetovaža skoraj v celoti sestavljena iz drobnih pik, ki skupaj ustvarijo celotno sliko z odtenki in podrobnostmi. Pogosto so v tem slogu izvedena samo posamezna področja in ustvarjajo očarljiv učinek.

Mandala tetovaža v tradicionalnem ali neotradicionalnem slogu s črnim črnilom

tetovaža mandala na ročnem komolcu črno črnilo

Posebne črne konture so značilne za tradicionalne ali neotradicionalne sloge. Uporabljajo se tudi večinoma močne barve polnila, vendar je tetovažo mogoče narediti samo s črnim črnilom. Na koncu je tetovaža videti zelo dekorativno, a hkrati realistično v barvnih prehodih in mehkih odtenkih.

mandala-tattoo-velika-lobanja-hrbet

Abstraktne oblike iz mitologije, flore in favne lahko predstavimo kot mandalo. Te so vklesane v črnem slogu, pri čemer se uporablja samo črna barva. Jasen kontrast in bogati odtenki sive bolj ali manj spominjajo na izvor sloga, in sicer na keltske in druge plemenske tetovaže.

Mandala tattoo in popolna simetrija

mandala tattoo roke prsti simetrični

Simetrija igra pomembno vlogo, zlasti pri tetovažah mandale. Zaradi tega jih lahko imenujemo geometrijske tetovaže. Krog, kvadrat in trikotnik so simboli, ki imajo glede na obliko različne pomene v različnih kulturah.

Mandala tattoo – krog, trikotnik in kvadrat

minimalistični krog tetovaže mandala na podlakti

Mandala običajno vsebuje nekaj več kot le okroglo obliko, ki je vidna na prvi pogled. V mnogih kulturah je krog simbol kozmosa in duše. Njegova oblika z razumljivim središčem pomaga osredotočiti energijo in zavest duše. Trikotnik, ki je pogosto izdelan v mandalo, hkrati združuje pozitivno, negativno in nevtralno. Prav to združevanje nasprotij simbolizira višjo harmonijo. Kvadrat simbolizira duhovno moč, stabilnost, kardinalne točke. Za Tibetance je trg sedež bogov, tempelj.

Mandala tattoo in številke

mandala-tattoo-draži-dotwork-fragment

Poleg simbolov oblike imajo številke tudi pomembno vlogo pri tetovaži mandale. Tu je kratek pregled:

 • Eden – Bog, začetek in izvor, človeška osebnost
 • Trije – umirjenost, vitalnost, zagnanost, samospoznanje
 • Pet – ljubezen, sredina, harmonija jina in janga
 • Osem – ravnovesje, harmonija, neskončnost in ponovno rojstvo
 • Enajst – kaos, prehod, nerešljiv konflikt

Pomen oblik v tetovaži mandale

Mandala tetovaža nadlaket oko realistična

Mandala je vedno napolnjena z različnimi oblikami in vsebinami. V budistični in hindujski kulturi imajo različne predstavitve zelo poseben pomen in sporočilo. Tu je kratek pregled najpomembnejših:

 • Oko – notranji jaz, Božje oko
 • Trikotnik obrnjen navzgor – moškost, ustvarjalnost
 • Trikotnik obrnjen navzdol – ženskost, nezavedna
 • Cvet – duša, lepota, nestalnost
 • Rad – dinamika, verve
 • navzkrižna povezanost življenja in smrti, neba in zemlje

Mandala tattoo in pomen barv

Mandala tetovaža stegno ženska senca

Barve v mandali imajo pozitiven in negativen pomen:

 • Črno / sivo – skrivnost, zapuščenost, obnova, smrt
 • Bela – praznina, čistost, svetloba
 • Modra – mir, sprostitev, spokojnost, dolgčas, paraliza
 • Rumena – vedrina, razsvetljenje, zavist, strah, modrost, precenjevanje sebe
 • Rdeča – ljubezen, moč, strast, jeza, pogum
 • Zelena – narava, rast, upanje, moč, ambicije, nepoštenost
 • Vijolična – navdih, duhovnost, magija, melanholija, odrekanje, trpljenje

Mandala tetovaže in njihova zgodovina

tetovaža mandala tele črna

Predstavitev mandale je starodavna in vključuje skalne risbe, ki so lahko stare med 25.000 in 30.000 let. Južnoameriški Inki, Indijanci in Aborigini reproducirajo rob sonca z okroglimi oblikami. Različne kulture uporabljajo mandale v verskih obredih, služile so kot pomembni predmeti za maditacije. Podobno predstavitev najdemo tudi v krščanskih sakralnih stavbah – srednjeveških cerkvenih oknih.

mandala-tattoo-ramena-ključna kost-majhna

Toda mandala ni nujno okrogla. Mandala uporablja geometrijske oblike in simetrijo zelo pozitivno. Priljubljen motiv, zlasti pri ženskah, so cvetovi mandale. Rože imajo precej simetrično strukturo in so zato zelo primerne kot navdih za tetovažo mandale. Cvetovi lotosa ponujajo široko paleto možnosti za predstavitev kot tetovažo.

tetovaža mandala črno -beli hrbet

Cvet lotosa je simbol čistosti, zvestobe, ustvarjalnosti in zvestobe. Zato je simbol dobrega zakona. V budizmu je lotos simbol religije in predstavlja pot od človeškega do božanskega.

mandala-tattoo-bela-prozorna-ramena