Rastlina aloe vera – vaš osebni zdravilec za dom

Nasveti za nego zgodba pravna sredstva odličen učinek

the Rastlina aloe vere je v marsičem koristna. Uporablja se v medicini in tudi v kozmetiki. Ko jih boste dobili kot hišno rastlino, boste imeli doma osebnega zdravilca.

Pozitiven učinek Rastlina aloe vere je znana že tisoč let. Prihaja iz Južne Afrike in častili so jo zdravilci iz stare Grčije, rimskega cesarstva, v kitajski in indijski kulturi ter egipčanske kraljice. Rastlina je omenjena celo v Svetem pismu. Egiptolog Georg Ebers je prvič izvedel, kako posebna je ta rastlina, leta 1862, ko je prevedel starodavni papirus. Danes je aloja nepogrešljiv del človeškega življenja in dragocena sestavina v medicini in kozmetiki.

 Rastlina aloe vera – trajnica

Nasveti za nego rastlin Effect pro contra lončnice

Latinsko ime: Aloe Ferox, Aloe Barbadensis Miller (Aloe Vera)

Družina: lilije

Rod: Aloe

Dom: Južna Afrika

the Rastlina aloe vere je trajnica, rastlina brez stebel z debelimi, mesnatimi, zelenimi do sivo-zelenimi listi z majhnimi belimi zobmi na robovih. Kar je posebnega pri rastlini, najdemo v teh listih. Sestavljeni so iz 95% vode, ki je v resnici sestavljena iz dveh različnih tekočin: gela in aloina. Vsak ima svoj obseg. Mesnata obloga lista ščiti dragocene snovi v tekočini, zato je treba ohraniti njegovo celovitost.

Rastlino aloe vere pogosto zamenjujejo s kaktusom

Nasveti za nego domačih rastlin začetni listi

Zaradi gomoljaste oblike in zob je Rastlina aloe vere pogosto zamenjamo s kaktusom. V resnici pripada družini lilij. Zraste približno en meter visoko in spomladi cveti v svetlih barvah. Sami cvetovi so v obliki trobente. Lepa rastlina je zelo primerna kot vrtna rastlina, najpogostejša pa je kot hišna rastlina.

Rastlina aloe vere – nega

Vera doma skrbi za nasvete sobnih rastlin

the Rastlina aloe vere potrebuje veliko svetlobe in toplote. Ker gre tudi za območja z vročim in suhim puščavskim podnebjem, ima raje velika temperaturna nihanja med dnevom in nočjo. Pozimi se najbolj udobno počuti pri temperaturah med 10 in 12 stopinj, lahko pa prenese tudi do 6 stopinj. Potem pa bi moral biti v bližini vir toplote in Rastlina aloe vere najbolje je stati ob oknu, ne da bi sonce sijalo neposredno nanj. Med majem in septembrom je Rastlina aloe vere stojijo tudi zunaj, vendar v delni senci.

Namakanje

Trike z nasveti za nego aloe vere nalijte z vodo

the Rastlina aloe vere ima rada zmerno vlažno zemljo. Zato ga spomladi poskušajte ohraniti vlažnega. Najbolje je, da počakate, da se zemlja dobro posuši, preden jo znova zalivate. Ker listi shranjujejo veliko vlage, rastlina pozimi, medtem ko miruje, potrebuje zelo malo vode. Nato jih zalivajte le enkrat ali dvakrat na mesec. Bodite pozorni na barvo in vlago listov. Če opazite, da se posušijo in porjavijo, ste pretiravali s časom sušenja.

Tla

Zalivanje domačih rastlin v lončkih

the Rastlina aloe vere je treba zmerno pogosto gnojiti. Lonec mora vsekakor imeti luknje na dnu, da lahko voda odteče. Za večji učinek lahko na dno lonca položite tudi 3-4 cm gramoza. Najboljša kombinacija je zemlja in pesek, po možnosti rečni pesek (50/50). Spomladi in jeseni je treba rastlino gnojiti enkrat mesečno in ji dati zemljo za cvetoče rastline. Enkrat na mesec Rastlina aloe vere gnojiti z amonijevim nitratom.

Povečanje

Rastlinsko vodo aloe vere prelijte s koristnimi nasveti

the Rastlina aloe vere lahko s semeni ali potaknjenci ter z odrezovanjem listov. To je najbolje narediti pozno spomladi ali v začetku poletja. Po odrezanju lista naj se rez nekaj dni posuši na zraku in šele nato ga posadimo v peščeno-ilovnato zemljo, dokler ne nastanejo korenine. Iztoka prvih dveh tednov ne zalivamo, vendar mora biti na svetlem, toplem mestu. Zalivanje začnite takoj, ko nastanejo korenine, novo rastlino presadite v lonec z mešanico zemlje in peska.

Škodljivci

Nasveti za nego rastlinskega cvetja triki začetniki

the Rastlina aloe vere redko napadajo škodljivci. To so predvsem listne uši in glivice, ki vplivajo na rast rastline. Kljub temu ga ne smemo zdraviti s pesticidi.

Koristne snovi

sami pridelajte hišne rastline zdravo hrano

V Rastlina aloe vere je več kot 75 hranilnih snovi in ​​mineralov, aminokislin, kovin, encimov in drugih. Uporablja se predvsem za zdravljenje opeklin ali ran, sladkorne bolezni, visokega števila krvnih celic in kolitisa.