Nega sobnih rastlin – katere rastline se dobro ujemajo z vašim domom

sobne rastline nega hišnih zgradb Vrste rastlin ustrezajo hiši

the Skrb za hišne rastline je za vašega zelenega “sostanovalca” doma zelo pomembna. V vaš dom vnesejo življenje in svežino. Njegova zelena barva je univerzalni okras za vaše 4 stene. Sobne rastline so resnična živa prisotnost v hiši.

optimalne pogoje in pravo nego za sobne rastline

nego rastlin v zaprtih prostorih rastlinske vrste kopel zelene lilije

the Skrb za hišne rastline je včasih zelo težko. Nekateri izvirajo iz tropov in potrebujejo veliko nege. Takšne so na primer različne vrste palm, zmajevih dreves, srebrni meči, kaktusi, bonsaji. Nekateri niso tako muhasti, če jih dovolj zalivate, oplodite in poiščete pravo mesto za njih v stanovanju. To so najboljše lastnosti pravilne nege sobnih rastlin. Pridobite optimalne pogoje, ki so blizu njihovim naravnim potrebam. Bolje pa je, da teh pogojev ne poskušate v celoti upoštevati, saj je to včasih lahko zelo drago. Namesto tega poskusite ugotoviti, ali je za njih potrebna posebna skrb.

sobne rastline skrbijo za rastlinske vrste svetlo jokajoča fig

Ne dovolite, da vam pomanjkanje izkušenj kakor koli škodi. Skrb za sobne rastline je pomemben element, da bo vaše cvetje lep element in del vašega pohištva doma. Svetle barve uspešno nadomestijo šopek, ki ga je treba vedno kupiti novega. Poleg tega bi bila skrb za sobne rastline zelo primerna, če nimate otrok – to so prvi koraki pri skrbi za drugo živo bitje.

nego za sobne rastline vrste rastlin lonček za bršljan

Sobno rastlino dobro postavite

Pazite, od kod prihaja svetloba v prostoru. Obstajajo vrste rastlin, ki imajo radi svetlobo, druge pa ne. Če zelenih bitij v primerjavi z vašim pohištvom ni mogoče postaviti blizu okna, kupite viseče košare, rože, okrasne steklene police in niše. Za to potrebujete le domišljijo. Dobra alternativa bi bila umetna razsvetljava, ki je vir svetlobe in toplote. Fluorescenčne sijalke širokega spektra so na voljo v trgovinah, ki se nahajajo približno 20 centimetrov nad rastlinami in jim zagotavljajo dodatno svetlobo.

Skrb za sobne rastline zahteva namakanje in gnojenje

nasveti za nego sobnih rastlin gumijasto drevo

Prekomerno zalivanje sobnih rastlin je glavni vzrok njihove smrti. Včasih je zelo težko izmeriti pravilno količino vode, kar vodi do najpogostejših napak – pomanjkanja vode ali poplav. Prvi znak tega je, da so listi odpadli. Najboljši način za boj proti temu je vsakodnevno preverjanje zemlje. Če je suha (to je več kot 0,5 palca), rastlina potrebuje vodo. Včasih mora voda teči iz cvetličnega lonca. Če se tega zavedate, boste morali odliti odvečno vodo. V nasprotnem primeru bi lahko vlaga uničila vašo hišno rastlino.

sobne rastline najboljša vrsta dieffenbachia pot

Tako kot vsa druga živa bitja tudi vaše rastline potrebujejo hrano. Oglejte si specializirane trgovine z gnojili in drugimi snovmi, ki bodo spodbudile vaše zelene sostanovalce. Dobro je, da v vodo dodate nekaj kapljic tekočega gnojila. To pomaga hitrejši rasti.

nego rastlin v zaprtih prostorih rastlinske vrste denar drevo glineni lonec

Vlažnost in temperatura

Skrb za sobne rastline zahteva temperature med 15 in 23 stopinjami Celzija. Pri višjih temperaturah postanejo šibkejši. Nižje temperature jih bodo ubile.

Pomembno je, da v prostoru ni preveč toplo in da pogosteje – vsaj enkrat dlje na dan – pustite svež zrak. Če gojite tropske rastline, si priskrbite posebno opremo, ki skrbi za vlažnost.

Najpogostejše sobne rastline

Epiremnum aureum

Epipremnum aureum efeutute sobne rastline plastični lonec

Ta sobna rastlina se ponavadi plazi, zato jo sadimo v viseče košare. Rad ima veliko svetlobe, vendar se zelo dobro prilagaja temnim sobam. Bolj ko jo zalivate, hitreje bo rasla. Ampak ne skrbite, če se zemlja posuši, preden ponovno zalivate. Dobro je, če gnojite vsaj 3 -krat na leto. Ima 2 različici – belo – zeleno ali zeleno z nekaj zlatimi nitmi.

Spathiphyllum

nego za sobne rastline Spathiphyllum rezilo

Ta sobna rastlina ima rada zatemnjeno svetlobo in se zelo dobro poda v temnejše kotičke vaše sobe. Je zelo lepa in lahko zraste do 120 centimetrov. Obožuje vodo in jo je treba pogosto zalivati. Cveti 4-6 krat na leto.

Ficus elastica. Zelo pogosta sobna rastlina, ki ima debele, gumijaste liste. Obožuje vodo in je lahko visoka tudi do 180 centimetrov. Njihova višina je odvisna od velikosti cvetličnega lonca.

Sansevieria

sobne rastline za nego vrst Sansevieria lok konoplja

Imenuje se tudi “kačji jezik”. Listi so zelo dolgi in koničasti. Ne potrebuje posebne nege, potrebuje le redno zalivanje. Obožuje sončno svetlobo, ga je zelo enostavno gojiti.

začimbe

Pridobite različne cvetlične lončke z začimbami. Okrasijo vašo kuhinjo, razpršijo okus in jih je zelo enostavno gojiti.

Ne glede na to, ali gojite preproste rastline ali eksotične rastline, ne pozabite, da ste živi – oplodite jih, zalijte in jim podarite veliko ljubezni.

 Sobne rastline aloe skrbijo za vrste rastlin enostavno nego