Zakaj je joga pomembna za otroke – na prvi pogled prednosti otroške joge

Otroško jogo v Indiji izvajajo že stoletja, v nasprotju z zahodnimi državami, kot je Nemčija, ki je otroško jogo odkrila šele pred nekaj leti. Vmes pa doživlja pravi razcvet. Številni studii ponujajo jogo za otroke, nekateri so specializirani celo za vrtce in šolarje. Kaj pa sploh je otroška joga in čemu sploh služi? Ima pozitivne vplive in otroci se ob dobrih vajah zelo zabavajo.

Otroška joga – zakaj pravzaprav?

Mama in hči skupaj delata jogo

V bistvu so otroci že pravi jogiji, saj običajno ne razmišljajo veliko o prihodnosti in preteklosti, ampak so tukaj in zdaj. Pri igranju pogosto sedijo za petami, so naravno zgibne in po možnosti pogosto tečejo po gozdu. S temi spoznanji je vprašanje, zakaj je še bolj nujno.

Otroška joga na prostem

Obstajajo zelo pomembni razlogi, kajti v času Netflixa in digitalizacije otroci v zgodnjem otroštvu veliko časa preživijo pred računalnikom ali tabličnim računalnikom, pametnim telefonom ali televizijo. Pretok informacij je neverjetno hiter in se nenehno povečuje. Poleg tega obstajajo zahteve v šoli in morda stres v prostem času, odvisno od tega, kako jih starši načrtujejo. Otroci nimajo veliko časa zase.

Zakaj je joga tako pomembna za otroke

Z jogo imajo otroci koristi od gibanja in sprostitve, zavedanje lastnega telesa in motorične sposobnosti pa se razvijajo pozitivno. Joga za otroke pomaga ustvariti otoke miru. Trenira čutno zaznavanje, otroci pa se naučijo obvladovati čustva. Joga poveča tudi sposobnost koncentracije. Posebej velja omeniti: Joga uči, da je vsak otrok popoln. Ozavešča, da lahko otroci, ko so pristni in gredo po svoji poti, svetu dajo največ.

Kaj se okrepi pri otrocih?

V otroški jogi se krepijo mišice in gibljivost

Poleg že omenjenih prednosti otroške joge obstaja še veliko razlogov, zakaj joga pozitivno vpliva na dobro počutje otrok. Joga pomaga otrokom zmanjšati stres in bolje spijo, ker se lažje sprostijo. the Mišice in gibljivost s tem se izboljša tudi telesni razvoj. Povečata se tako pozornost kot koncentracija, prav tako samozavest. Spodbujata se ustvarjalnost in domišljija ter krepi imunski sistem. Razpoloženje se stabilizira in joga spodbuja tudi izboljšanje upravljanja konfliktov. Poleg tega otroci spoznajo svoje telo in telesne funkcije.

Otroška joga in kaj uči otroke

Otroška joga ne samo, da naredi ljudi prilagodljive, saj podpira fizični, čustveni, duševni in psihosocialni razvoj hkrati. Vse, za kar moramo odrasli trdo delati, zlahka damo otrokom z jogo.

Od katere starosti je otroška joga smiselna?

Od katere starosti je otroška joga smiselna

Načeloma se joga lahko izvaja z dojenčki. Še posebej zato, ker malčki in dojenčki v bistvu posnemajo vse, kar počneta mama in oče. To ustreza njihovemu vsakdanjem življenju, saj se tako naučijo govoriti in razvijajo se njihove motorične sposobnosti. Vaje ne ustrezajo dejanskemu namenu joge, vendar je dobro, da se dojenčki naučijo zaporedij gibov. Otroško jogo že dolgo uporabljajo v Indiji. Spodbuja motorični in duševni razvoj in ga je zelo enostavno narediti doma namesto v studiu.