Preproste vaje za vrat proti napetosti in bolečinam v vratu

vratne vaje proti bolečinam v vratu napet vrat popustiti vratne mišice cervikalgija monitor računalniški pogled

Če ves dan sedite za računalnikom ali če vaš položaj telesa pri delu ni optimalen, so lahko te preproste vaje za vrat še posebej koristne. Ne glede na to, ali ste sinoči spali v čudnem položaju telesa ali ste ure gledali tesno v monitor, boste sčasoma občutili napet vrat ali bolečino. Krč ni samo nadležen in izredno neprijeten, lahko povzroči tudi glavobole in težave s hrbtom. Poleg tega se lahko stalna napetost v vratu spremeni v kronično težavo in na koncu privede do cervikalgije.

Da bi vam pomagali zmanjšati bolečine v vratu, smo za vas pripravili nekaj preprostih in učinkovitih vaj za vrat. Po dolgem in vročem tušu za sprostitev mišic lahko poskusite narediti te vaje za vrat za malo takojšnje olajšanje. Tako se boste počutili odlično in morda celo izboljšali splošno stanje telesa.

Preproste vaje za vrat, ki jih lahko preizkusite

vratne vaje proti bolečinam v vratu napet vrat popustiti vratne mišice cervikalgija delovno mesto govorjenje

S svojimi sklepi z leti veliko manipuliramo in na neki točki začnejo kazati znake obrabe. Na primer, artritis prizadene vratna vretenca, ko se staramo. Po letih podpore naši glavi niso več tako močni. Seveda, če imate bolečine v vratu redno, se morate najprej posvetovati s specialistom, ortopedskim kirurgom, revmatologom ali osteopatom. Lahko vam svetujejo tudi pri terapijah, na primer s priporočilom fizioterapije, joge ali pilatesa.

Lahko pa tudi doma preizkusite osnovne vaje za togost vratu. Vaje za raztezanje in krepitev vam bodo pomagale ohraniti voljo vratu in lajšati bolečine. Med izvajanjem vaj ne pozabite nežno premikati vratu. Izogibajte se nenadnim premikom ali trzanju. Poleg tega lahko vajo ustavite, če poveča bolečino v vratu.

Vaje za vrat v sedečem položaju

vratne vaje proti bolečinam v vratu napet vrat popustiti vratne mišice vratne bolečine sedeča sprostitev

Ta nežen odsek je namenjen predvsem bokom vratu. Najprej sedite na tla s prekrižanimi nogami ali na stolu. Desno roko iztegnite ob desnem kolenu ali ob desni strani stola. Levo roko položite na glavo in jo počasi nagnite v levo. Rahlo pritisnite z roko, da bo raztezanje intenzivnejše. Za globlje raztezanje lahko držite desno koleno ali sedež stola. To stabilizira trup in omogoča koncentracijo vaj za vrat ob straneh. Držite eno stran 30 sekund, nato počasi dvignite glavo. To vajo raztezanja ponovite za drugo stran vratu.

Objemite med sedenjem

vaje za vrat proti bolečinam v vratu tesen vrat sprostijo vratne mišice bolečine v vratu

Z rokami globoko raztegnite vrat in hrbet. Udobno se namestite na stol ali na tla. Zaprite roke na hrbtni strani glave in sedite z ravnim hrbtom. Boke trdno naslonite na sedež. Od tu počasi začnite pritiskati z rokami na stegna in brado vtakniti v prsni koš. Ko pritiskate navzdol, s petami rok potegnite glavo stran od ramen. To bo okrepilo vaje za vrat. Držite ta položaj vsaj 30 sekund, nato pa počasi dvignite glavo, hkrati pa sprostite roke.

Vaje za hrbet in vrat

vratne vaje proti bolečinam v vratu napete vratne vratne mišice zrahljajo cervikalgijo od zadaj

To raztezanje lahko izvajate, ko stojite skoraj kjer koli. Ponuja globoko raztezanje ob straneh vratu. Stojte z nogami v širini bokov, roke ob straneh. Z obema rokama primite zadnjico, z desno roko pa držite levo zapestje. Z desno roko nežno poravnajte levo roko, nato pa jo nežno potegnite stran od telesa. Za povečanje intenzivnosti vaje v vratu počasi spustite desno uho proti rami. Ostanite tako 30 sekund, nato pa zamenjajte stran.

Fiksno nagibanje

vratne vaje proti bolečinam v vratu tesen vrat popustiti vratne mišice cervikalgija fiksno nagibanje

Tukaj je sproščujoč odsek za vrat in ramena, ki lahko pomaga tudi pri preprečevanju glavobolov in zaspanosti. Stojte z golenicami in čelom na tleh v položaju otrokove joge. Zadržite ta položaj za nekaj vdihov in delajte na podaljšanju hrbtenice, ko sproščate prsni koš proti stegnom. Ko boš pripravljen, sklopi roke za seboj v dvojno pest. Potrudite se, da dlani stisnete skupaj, da povečate širitev ramen. Po tem dvignite roke čim višje. Preusmerite težo naprej tako, da vdihnete in dvignete boke s pete. Počivajte na glavi, nato roke iztegnite čim bližje tlom. Ostanite tako 10 sekund in nato spustite boke nazaj do pete. Ostanite pri miru še 10 sekund in znova dvignite boke. Ta cikel nadaljujte pet ali večkrat in zaključite te vaje za vrat z rokami na obeh straneh nog v otrokovem položaju.

Odpirač za sedeče srce

vratne vaje proti bolečinam v vratu napet vrat popustiti vratne mišice cervikalgija sedeče srce odpirač

V tem učinkovitem položaju se raztegnite skozi sprednji del vratu, prsi in ramena. Začnite tako, da sedite na petah, kot da bi prišli v ležeč položaj. Sedite nazaj in položite dlani na tla približno 8 do 10 centimetrov za seboj, tako da so konice prstov obrnjene naprej. Močno pritisnite roke v tla, da dvignete prsni koš navzgor, upognete hrbet in potisnete boke proti petam. Da bi bile te vaje za vrat učinkovitejše, spustite glavo za seboj in se še bolj raztegnite skozi vrat in sprednji del prsnega koša. Ostanite tako 30 sekund, nato dvignite glavo in trup navzgor.

Vaje za premostitev vratu

vratne vaje proti bolečinam v vratu napete vratne mišice zrahljajo vratni most

Na koncu vam predstavljamo klasično jogo pozo, ki vam omogoča, da z dvigom bokov navzgor nadzirate, koliko izravnate vrat. Začnite tako, da ležite na hrbtu in roke položite ob straneh telesa. Upognite kolena in postavite stopala na tla. Čim bližje se zadnjici držite narazen v širini bokov. Prepričajte se, da sta obe nogi vzporedni drug z drugim. S trdnimi dlanmi in nogami v tla dvignite boke s tal. Ohranite ta položaj ali zaprite roke pod medenico in se raztegnite skozi roke. Premaknite svojo težo od strani do strani, da bi lopatice približali skupaj. Počakajte še 30 sekund in dvignite boke. Za dokončanje teh vaj za vrat postopoma spuščajte zadnjico na tla. Nato poravnajte spodnji del hrbta tako, da dvignete kolena v prsni koš.