Bolgarska torba, učinkovita za izgradnjo mišic in trening moči

Bolgarska torba za izgradnjo mišic-usnje-varianta-M

Od Bolgarska torba je nova vrsta vadbene naprave, ki izgleda kot vreča s peskom v obliki pasu. Vreča s peskom v velikosti pasu je bila prvotno razvita za rokoborce in borilne umetnike, da so lahko trenirali dodatno moč in super mišice. Danes osvaja športne studie in zasebni fitnes. Ste že slišali za to zanimivo vadbeno napravo? Tudi mi do nedavnega nismo. Zato smo vam želeli podrobneje predstaviti bolgarsko torbo.

Bolgarska torba – izum

bulgarian-bag-body-building-usnje-sandbag-knuckles

Ime seveda ni naključje. Napravo za praktično usposabljanje je leta 2005 izumil nekdanji prvak Bolgarije v rokoborbi Ivan Ivanov, ki zdaj trenira grško-rimsko rokoborbo v ZDA. V njegovem Izobraževalni center iskal je način, kako okrepiti moč oprijema in kardiovaskularne zmogljivosti svojih rokoborcev. Navdihovale so ga stare bolgarske zgodbe. Takrat so kmetje na tržnici nosili svoje koze in ovce za krtače in svoje »blago« premetavali pred občinstvom, da bi jih predstavili in prodali po ugodni ceni.

Bolgarska torba, primerna za vsakega športnika

bugarska torba za izgradnjo mišic-trening moči-primeren za vsakega športnika

Zaradi svoje oblike in integriranih ročajev ga je mogoče metati, ujeti, obračati, vrteti itd. Narejen je iz blaga ali usnja in napolnjen z volno in peskom. Bolgarska torba je na voljo v različnih težnih razredih od 5 do 22 kilogramov (velikosti XS do XL). XS in S sta namenjena izključno ženskam, XL pa primernim zelo dobro usposobljenim športnikom. Za telesno težo 68 – 86 kg se običajno izbere bolgarska vreča (M) 12 kg. Torbo lahko uporabljajo tako profesionalci kot tudi amaterji in športniki.

bulgarian-bag-body-building-vinyl-variant-s-women

Poleg izgradnje mišic lahko trenirate tudi hitrost reakcije, vzdržljivost in srčno -žilni sistem. Ne krepi le celotnega zgornjega dela telesa, hrbta in rok, ampak tudi trebuh, noge in zadnjico. Krčenje trebuha, vaje z zamahom, zanko in dvigovanjem krepijo celoten mišično-skeletni sistem in zagotavljajo učinkovit trening celega telesa. Prednost bolgarske vreče v primerjavi z običajnimi vrečami s peskom je v ročajih in obliki, ki olajšajo držanje vreče s peskom med dinamičnimi vajami.

bulgarian-bag-bag-building-gym-around-the-world

Dolgčas z bolgarsko torbo ne more nastati, saj obstaja veliko vaj in možnosti usposabljanja, ki jih je mogoče preizkusiti. Treningi so sestavljeni iz osmih do desetih vaj in so zasnovani z malo ali brez odmora. Nato si vzemite odmor za 4-5 minut in ponovite krog. Najbolj znana vaja z bolgarsko vrečo s peskom se imenuje “Okoli sveta”. Vrže se okoli telesa. Trzanja, sekanje lesa, počepi, udarci, sklece: več vaj lahko kombinirate med seboj. Vsestranskost je ena glavnih prednosti te vadbene naprave.

bulgarian-bag-body-building-original-sandbag-usnje

Če želite kupiti originalno bolgarsko vrečo s peskom, lahko obiščete trgovino Foeldeak. Niso ravno poceni, vendar ste nagrajeni z dolgoživostjo in kakovostjo izdelka. Vinilna različica stane 140 evrov in več, usnjena različica pa se začne pri 150 evrih.

bulgarian-bag-body-building-gym-additional-weight

bulgarian-bag-body-building-gym-push-up

bulgarian-bag-body-building-easy-hold-ročaji

bulgarian-bag-body-building-usnje-vaja

bolgarski-vreča-izgradnja mišic-usposabljanje za moč-primerno