Zgradite svoj žar – ideje za DIY projekte z naravnim kamnom ali opeko

Če sami zgradite zunanjo kuhinjo ali žar, ga lahko preprosto prilagodite svojim potrebam in izberete materiale po svojem okusu in proračunu. Ti prijetni prostori na vrtu ali na dvorišču so primerni za poletne zabave ali žar, pa tudi za intimne večerje v dvoje ali z družino. Če za žar uporabljate naravni kamen ali staro opeko, vam lahko projekt DIY za vrt prihrani veliko denarja. Lahko pa naredite, da bo vse skupaj videti kot komercialno na voljo rešetke, ki jih izdelujejo profesionalci.

Sami sestavite pravi žar

Oblikujte svoj žar iz naravnega kamna na dvorišču hiše

Predvsem pa ne pozabite, da se morate pred začetkom gradnje težko odločiti. Najprej morate sami določiti vrsto materiala, iz katerega želite zgraditi žar. Poleg izbire vrste kamna, ki ga želite uporabiti, morate izbrati tudi lokacijo v svojem zunanjem prostoru, kjer želite narediti svoj projekt. Prav tako je dobro ustvariti strukturo v bližini kuhinje. Hkrati pa ne sme biti v bližini rastlin, grmovja ali ograj. Na to morate biti pozorni, da se izognete nepotrebnim nesrečam in nevarnosti požara. Če je na vašem zunanjem območju nekaj stvari, ki se lahko zlahka zažgejo, je najbolje, da jih držite stran od žara.

zunanji kamin na žaru zgradi svoj lasten naravni kamen obdan z gozdom

Seveda, če imate vrt, v katerem bi želeli zgraditi svoj žar, je možno kupiti že pripravljeno konstrukcijo iz ognjevzdržnih opek, ki jo lahko enostavno sestavite. Če pa ste se odločili za lastno zasnovo, lahko zidanje kombinirate z različnimi materiali. Poleg tega morate voditi funkcionalnost. Zaželeno pa je najti harmonijo med materiali, barvami, oblikami in drugimi podrobnostmi. Ker mora biti poleg priprave hrane tudi kraj dobrega počutja in estetike.

Sledite preprostim korakom kot navodilom za gradnjo

Opečni žar zgradite sami zidane opeke z rešetko za žar in premogom na vrtu

Za začetek položite prvo plast velikih ploščatih kamnov ali opek na tla in zapolnite prostore med kamni z mešanico malte. Položite več plasti, dokler ne ugotovite, da je struktura dovolj visoka in ne pozabite zapolniti vrzeli v vsaki plasti z mešanico fugirnih mas. Nato lahko naravni kamen položite na zunanjo stran žara in ponovno napolnite prostore z malto. Pri tem pa pri polaganju kamnitih plošč odstranite odvečno malto. Če menite, da morate kamen izklesati, lahko uporabite kladivo.

Profesionalni opečni žar z vrati iz črnega železa

Nato lahko za zadnjo kamnito plast žara uporabite kovinske nosilce. Pazite, da jih položite v malto in ne na kamenje, da bo žar stabilen. Najprej nanj položite rešetko po prvih korakih. Počakajte nekaj dni, da se malta posuši. Nato lahko žar kadar koli uporabite. Ne pozabite, da so dimenzije in struktura odvisne od vaših želja. Zasnovo lahko naredite tako, kot želite, če vse skupaj stabilno zgradite in ne dovolite, da se zruši. Število stvari, potrebnih za tak projekt, se lahko razlikuje glede na velikost zgradbe.

Nasveti o strukturi in negi žara

za nego rešetke za žar uporabite kovinsko krtačo

Notranja stena žara je lahko obložena z ognjenimi opekami za dodatno shranjevanje toplote, ki se imenujejo ognjevzdržne opeke in so izdelane iz šamota. Kot rešetko za žar izberite nerjavno, prevlečeno litega železa ali nerjavečega jekla. To lahko nato prenesete z železnim kotom ali opeko. Večja stabilnost zagotavlja podlaga debeline 10 do 15 cm iz betona, ojačenega z vlakni, nad enako debelo podlago iz nabitega gramoza. Poleg tega bi morala biti celotna stvar obdana s trdnimi opečnimi stenami in nosilnimi okvirji. Primerna je pločevina iz polne kovine, ki poenostavlja tudi odstranjevanje pepela. To postavite približno 20 do 40 cm pod rešetko.

Samostoječi žar iz naravnega kamna z dimnikom na dvorišču

Višje hrbtne in stranske stene načrtovanega in zgrajenega prostora za žar zmanjšujejo tveganje letečih isker. Tanjše, podolgovate notranje stene olajšajo dostop do rešetk s strani med kuhanjem. Preden začnete graditi, določite, v katero smer pihajo vetrovi, in postavite žar tako, da dim odteka stran od kuhalnika in jedilnice. Če ste v dvomih, lahko na trato prilepite majhne zastavice in gledate. Za vzdrževanje redno ščetkajte vročo rešetko žara, da preprečite nastanek bakterij. Po ohladitvi poškropite z rastlinskim oljem, da preprečite rjo. Hladni pepel po vsaki uporabi odstranite, da se izognete prekomernemu dimu in neprijetnim aromam.

Opečni kamin na vrtu z ležalnikom

Naravni kamen in opeka sta dobra izbira, ker ti materiali dobro zadržujejo toploto. Kot ognjevzdržni gradbeni materiali se pri vročini ne razpadejo. Torej, če imate osnovne sposobnosti, močan hrbet in nekaj dobrih prijateljev, bi to morala biti vaša naloga. Morda pa lahko najamete strokovnjaka, ki bo opravil zapleteno zidanje.