Ali petunije rastejo tudi v senci? Kako narediti cvetje cvetočim!

Ali v cvetlični škatli ali na gredici: Petunije pustijo, da balkoni in vrtovi potonejo v morje cvetja. Cvet zagotavlja cvetenje vse poletje in veseli oči vrtnarja hobija. Da se bo cvetoča rastlina počutila prijetno, ima tudi lokacija odločilno vlogo. Mnogi jo poznajo kot pravega častilca sonca. Pravzaprav je v teh dneh na voljo velika izbira sort, nekatere pa so kot nalašč tudi za senčni vrt ali balkon, obrnjen proti severu. Če se torej sprašujete, ali lahko petunije rastejo in cvetijo v senci, je odgovor pritrdilen. Pomembno pa je, da pri sajenju in negi upoštevate nekaj osnovnih pravil.

  Petunije lahko rastejo tudi v senci?

Petunije rastejo tudi v senci

Petunija je enoletnica, ki je pogosta v tropskem podnebju Južne Amerike. V Nemčiji ga sadijo šele po ledenih svetnikih, ko je toplo vreme in sonce sije ves dan. Ko dežuje, mlade rastline ne morejo uspevati, zato morate namestiti zaščito pred dežjem ali začeti saditi konec maja.

Petunije v senci na pravem mestu

Pravilna lokacija igra ključno vlogo. Petunije imajo raje senčna kot sončna mesta in potrebujejo vsaj 4 do 6 ur neposredne sončne svetlobe na dan. Ali petunije rastejo tudi v senci? Ja, odvisno je od sence. Najbolj primerne so lokacije v delni senci, na primer vzhodni balkon, saj tam rastlina zjutraj dobi polno sonce in popoldne senco. Svetla senca lahko spodbuja tudi rast, potem pa bo petunija oblikovala predolge poganjke in cvetela bistveno manj. Rastlina ne prenaša polne sence.

Za petunije so primerne lokacije, ki so sončne vsaj 4 ure na dan in imajo zaščito pred dežjem in vetrom. Balkon z zahodno, vzhodno ali južno orientacijo ponuja popolne svetlobne pogoje za občutljivo rožo.

viseče petunije za senco na balkonu

Na vrtu cvet odlično uspeva v gredicah na robu trate. Pri sajenju morate paziti, da petunija ni v senci drevesa. Tik ob živih mejah ali visokih grmovnicah se ne bo počutila udobno. Tla, okrasne trave in nizko cvetje so odlični partnerji pri sajenju.

Petunije za senčne lokacije: kaj morate upoštevati pri sajenju

Nasveti za sajenje petunije za senco

Obstaja več preprostih pravil, ki spodbujajo cvetenje. Posebno pozornost morate posvetiti:

1. Pri sajenju gredic in škatel vedno pustite razdaljo najmanj 20 cm med cvetovi.

2. Položite drenažni sloj iz ekspandirane gline, tako da lahko odteče odvečna voda. To je zelo pomembno, zlasti na senčnih mestih, ker voda ne more izhlapeti in korenine lahko začnejo gniti.

3. Stebla nastavite navzven, tako da poganjki padejo čez rob gredice ali škatle.

Petunije za senčne lokacije na balkonu

4. Če mlade rastline na začetku poletja tvorijo predolge poganjke, jih je treba skrajšati.

5. Če je lokacija senčna ali delno zasenčena, lahko petunije tam preživijo celo poletje.

6. Po sajenju substrat oplodite s gnojilom s počasnim sproščanjem.

7. Petunije na polnem soncu potrebujejo veliko vode. Potreba po vodi je v senci manjša. Najbolje je preveriti zemljo: če je še vlažna, ne zalivajte.

8. Cvetje zaščitite pred vetrom in dežjem.

Prinesite petunije, da cvetijo

Prinesite petunije, da cvetijo v senci

Res je, da petunije v polsenci ne cvetijo tako obilno kot na polnem soncu. Vendar pa je povsem mogoče uporabiti preproste trike za podaljšanje obdobja cvetenja.

Cvetenje petunije Nasveti za senco

  • Če so rastline v lončkih, lahko konec tedna spremenite lokacijo, tako da bo petunija na polnem soncu.
  • Če je selitev preveč zapletena, lahko obrežete predolge poganjke in v tla redno dodajate kompost.
  • Redno odstranjujte odmrlo cvetje in odpadlo listje. To spodbuja nastanek cvetov in podaljša čas cvetenja.
  • Prepričajte se, da je zemlja zmerno vlažna do sveža.
  • Petunije zalivajte v nepravilnih časovnih presledkih. Če so v delni senci, cvetje zalivajte vsakih 10 dni, če je lokacija sončna – vsakih 7 dni.

Petunije za senco: Te sorte se najbolje obnesejo

Petunije za senco za vrt in balkon sorte Pink Passion

Divja rastlina najbolje uspeva na soncu. Na srečo je zdaj velika izbira različnih sort in nekatere so primerne za delno senco in svetlo senco. Če torej iščete petunije za balkon ali pokrito teraso proti vzhodu, se lahko v vrtnem centru vprašate za naslednje sorte:

“Wave Red” Kot že ime pove, ima rdeče rože in dolga stebla, ki štrlijo nad cvetlični lonec. Gojenje uspeva pri nizkih temperaturah in je kot nalašč za vzhod in v omejenem obsegu tudi za severni balkon. Wave Red lahko brez težav kljubuje tudi dežju.

Sorta “Super roza ” cveti v rožnati, beli ali rožnati barvi. Prenaša delno senco, če so tla prepustna in humusna ter ne pride do preplavljanja. Cvetove posadite 6 do 8 centimetrov narazen, da zagotovite dobro prezračevanje. Mimogrede, ta sorta privlači metulje in čebele na vrt ali na balkon.

Petunije za balkone, sorta Pink Passion

Raznolikost “Roza strast” cveti v svetlo rumeni, rožnati, beli ali rožnati barvi. Obdobje cvetenja traja od maja do konca oktobra. Lahko uspeva v delni senci in ima precej nizke potrebe po vodi. Pravilen čas sajenja je od sredine maja do konca junija.

Raznolikost “Sončni zahod” naredi rože z rumenim robom in opečno rdečo sredino.

 “Svetlo modra” je hibrid z vijoličnimi in rožnatimi cvetovi. Posebnost te sorte je, da potrebuje obrezovanje.