Trendi zelene fasade: inovativni sistem Skyflor®

Sistem zelenih fasad-skyflor-novo-estetsko-mesto

Zelene fasade niso nov pojav, vendar so se jim dolgo izogibali, ker bi korenine rastlin lahko poškodovale fasado. Zelene fasade pa postajajo vse bolj priljubljene in razviti so bili številni novi sistemi, ki omogočajo neovirano rast fasad in sten. Danes vam predstavljamo inovativno rešitev podjetja Creabeton Matériaux AG – sistem Skyflor®.

Še posebej pomemben primer zelenih fasad

zasajen-fasadni sistem-skyflor-porose-keramična plast

Skyflor® je rezultat dolgoletnega sodelovanja med Creabetonom in ženevsko univerzo za krajino, inženiring in arhitekturo Hepia. Cilj je bil razviti novo generacijo ozelenjenih, prezračenih fasad. Patentirani sistem Skyflor® je sestavljen iz modularnih elementov – nosilca iz visoko zmogljivega betona in porozne keramične plasti. Na tej zunanji plasti keramike uspeva vegetacija. Korenine prodrejo skozi njih in pridejo do substrata, da dobijo vodo in hranila za rast. Trije sloji – beton, keramika in podlaga – so izredno tanki in so nameščeni neposredno na konstrukcijo stavbe. To zagotavlja tudi kratek čas gradnje.

Zelene fasade rastejo in dihajo

zasajen-fasadni-sistem-skyflor-porose-keramična-plast-korenine-dobili-substrat

Skyflor® je idealna rešitev za trajnostni razvoj mest in se lahko uporablja za nove stavbe ali prenove stavb. Zelena fasada, ki raste in diha, prinaša popolnoma novo estetiko fasadne konstrukcije. Sistem ne samo vizualno poveča sive fasade, ampak deluje tudi kot naravni klimatski sistem in zmanjšuje hrup, kar je še posebej cenjeno v velikih mestih.

Skyflor® je na mednarodnem sejmu v Ženevi prejel zlato medaljo za izume v kategoriji »Gradbeništvo / arhitektura«. Prva fasada, ozelenjena s Skyflor®, je bila realizirana tudi v Ženevi.

Več informacij najdete na: Creabeton Matériaux AG

www.skyflor.ch

Zeleni fasadni sistem-skyflor-različni sloji

zasnovan-fasadni-sistem-skyflor-konstrukcija-ilustracija

zaščita pred hrupom stena-veliko-mesto-sistem-skyflor

stena za zaščito pred hrupom-greened-system-skyflor

urejena fasadni sistem-skyflor-modularna konstrukcija

green-fasade-system-skyflor-creabeton

zelena-fasadni-sistem-skyflor-vegetacija