Edinstvena fasada iz valovite pločevine zgodovinske hiše v Melbournu

fasada iz valovite pločevine king bill hiša vrtna opeka les

Enodružinska hiša “King Bill” z impresivno fasado iz valovite pločevine v okrožju Fitzroy v Melbournu je jasen dokaz, da je arhitektura tega mestnega območja doživela veličasten razvoj od malomeščanske četrti do kulturnega središča. Mestna raznolikost, ki se je pridobivala več desetletij, prebivalci skrbno gojijo in varujejo.

fasada iz valovite pločevine king bill house melbourne austin maynard arhitekti vhodne opeke

“Hiša kralja Billa” je projekt prenove in razširitve zgodovinske mestne hiše, ki so ga leta 2018 zasnovali in izvedli avstralski arhitekti Austin Maynard. Po mnenju stranke bi morala biti prenova in razširitev njihove dvonadstropne hiše ljubezensko pismo stanovanjskemu območju. Štiričlanska družina je svojim otrokom želela tudi več življenjskega prostora. Kljub temu so graditelji namesto, da bi pridobili čim več dodatnih kvadratnih metrov, soseski dali manjši vrt.

jekleni les valovita pločevina fasadne opeke vrtna ozelenitev

V okviru obnovitvenih del se fasada hiše na ulici ni spremenila zaradi priznanja kulturne dediščine. Enonadstropni podaljšek je fascinanten stekleni paviljon z valovito železno fasado in zaobljenimi vogali. Njegov edinstven videz ustvarja kontrast z rdečimi opečnimi stenami okoliških stavb, ki jih ni mogoče spregledati. Stekleni hodnik, zasičen s svetlobo, ločuje privlačen prizidek od nekdanje hlevske stavbe in stanovanjske stavbe, ki je bila zgrajena leta 1850. Novozgrajeni enonadstropni del enodružinske hiše predstavlja notranjost hiše skozi obokano stekleno lupino. Lastniki stanovanj uporabljajo ta prostor kot dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo.

valovita fasada parket tla vzorec ribjih kosti spiralno stopnišče mreža vrt

Do dveh starih stavb, ki sta jih arhitekta popolnoma preuredila, je mogoče priti po svetlem hodniku. Nekdanji vhodni prostor so spremenili v kopalnico, v hlevu pa spalnice staršev in dvigalo za avtomobile. Vhod v hišo je bil preseljen. Na mestu prvotne verande je zdaj vrt. Tako kot pri večini projektov Austin Maynard Architects so bile posamezne sobe zasnovane čim bolj večplastno, tako da se imajo stanovalci možnost, da se umaknejo v pravo sobo, odvisno od trenutnega razpoloženja. Ne glede na to, ali želite nemoteno brati knjigo ali želite odpreti steklene plošče, ima “King Bill House” nekaj za vsakogar.

stenske nišne stopnice dizajn leseno jeklo belo črni tepih tekaški fotelj barvit

Ohranjanje obstoječih dreves je bilo bistveno za ustvarjanje množice prostorov. Delitev je bila izvedena tako, da vsa drevesa ostanejo nedotaknjena. Tudi betonska plošča podaljška štrli čez temeljno steno, da se izogne ​​poseganju v koreninske cone dreves. Jekleni okvirji v obliki črke Y so tanki stebri, ki le minimalno prodrejo v tla in ne poškodujejo korenin. Ohranjeni so stari opečni zidovi, leseni tramovi in ​​dimniki.

stopnišče leseno jeklo zelena preproga bele stene hiša king bill

Projekti arhitekturnega podjetja Austin Maynard so znani po tem, da lahko spretno ustvarijo sobe z različnimi vzdušji. “King Bill” v tem pogledu ni izjema. Kopalnica je ločena z ukrivljeno drsno steno od odprte mreže, ki je bila raztegnjena nad delovno sobo. Tako lahko steno po tuširanju odrinete in pustite, da se posuši na svežem zraku na mreži pred sončnim severnim oknom.

bivalni prostor parketna tla iz ribje kosti iz spiralnega stopnišča

Posebnost te enodružinske hiše, in sicer edinstvena fasada iz valovite pločevine, na drugačen način ločuje nova območja. Uporabljeni material lahko upognemo, da dosežemo želene krivulje. Na zahtevo naročnika, da v zgradbo vključi več zavojev, so se arhitekti poleg ukrivljene valovite fasade odločili za ukrivljene notranje stene. Vodoravna rebra fasade imajo to prednost, da lahko odvajajo deževnico.

kamin spiralno stopnišče parketna tla valovita fasadna hiša enodružinska hiša v Melbournu

Pri King Bill Projektu je trajnost zelo pomembna. Stekleni paviljon je namerno zgrajen nizko, da ne preprečuje sončne svetlobe na vrtu. Cilj vseh gradbenih del je bil izkoristiti največjo količino dnevne svetlobe in optimizirati sončno energijo v hladnih mesecih. Vsa okna stavbe so dvojno zastekljena in zagotovljeno je, da močno poletno sonce ne pade neposredno na steklo. Zahvaljujoč premišljenemu konceptu za pasivno prezračevanje in regulacijo senc je uporaba mehanskega hlajenja in ogrevanja drastično zmanjšana. Na zadnjem dvorišču je bil pokopan velik rezervoar za vodo, ki je ujel deževnico in jo ponovno uporabil za zalivanje vrta. Na staro streho so namestili sončne celice. Austin Maynard Architects je za obnovitvena in gradbena dela čim bolj uporabljal lokalne materiale.

king bill hiša melbourne samostoječa kad kad obokane stene mreža

Kar zadeva notranjost hiše, jo odlikujejo številni spretno postavljeni kontrasti ter eleganten in sodoben slog pohištva. Različni materiali, kot so les, jeklo in sodobne površine z visokim sijajem, dajejo vznemirljive kombinacije, ki dajejo notranjosti osebni pridih. Ne smemo spregledati niti drznih kombinacij barv in vzorcev. Sodobna oblika stola in pastelne barve v kombinaciji z zemeljskimi odtenki tepiha za preproge ustvarjajo zanimivo prepletanje. Sodobno kopalniško pohištvo, tako kot fasada iz valovite pločevine, odlikujejo ukrivljene oblike.

podstavek za spalnico, rdeča preproga, okna v obliki okenske fasade

king bill hiša melbourne obokane stene kopalniška mreža

kopalnica bela siva omarica ogledalo zaobljene oblike valovita železna fasada

fasada iz valovite pločevine ukrivljeni zaobljeni robovi rdeče opeke

fasada iz valovite pločevine zaobljeni vogali vrt zasaditev odprtega bivalnega prostora

tloris obnova fasade iz valovite pločevine prenovitev kraljeva hiša stara zgradba obnova podaljšanje

king bill hiša melbourne tloris valovita železna fasada austin maynard arhitekti

fasada iz valovite pločevine austin maynard arhitekti tloris hiše king bill

king bill hiša melbourne austin maynard arhitekti tloris fasade iz valovite pločevine

hiša king bill melbourne austin maynard arhitekti dvonadstropni tloris

tloris hiša king bill avstin maynard arhitekti melbourne valovita železna fasada

king bill hiša valovita železna fasada tloris dvonadstropna stara stavba

* Več projektov Austin Maynard Architects lahko najdete tukaj